Akrilamīda noteikšana maizes paraugos izmantojot šķidruma hromatogrāfiju tandēmmasspektrometriju
Author
Porozovs, Mārtiņš
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Mekšs, Pēteris
Date
2013Metadata
Show full item recordAbstract
Akrilamīda noteikšana maizes paraugos, izmantojot šķidrumu hromatogrāfiju -tandēma masspektrometriju. M. Porozovs, zinātniskais vadītājs asoc. prof. P. Mekšs, maģistra darbs, 60 lpp, 30 attēli, 12 tabulas, 24 literatūras avoti, bez pielikuma. Latviešu valodā.
Darbā veikta metodes uzlabošana akrilamīda satura noteikšanai rudzu maizē un galveno parametru validācija. Analīzes veiktas ar šķidrumu hromotogrāfu - tandēma masspektrometru. Darbā aprakstīti iekārtas parametru un analīzes apstākļu izvēles principi akrilamīda noteikšanai rudzu maizē. Novērtēti svarīgākie validācijas parametri: selektivitāte, metodes precizitāte, atkārtojamība, ekstrakcijas atgūstamība, kalibrācija, zemākā noteikšanas robeža un zemākā kvantificēšanas robeža. Pēc metodes izstrādes un validācijas, veiktas SIA „Lāči” ražotās un mājās ceptās maizes analīzes. Iegūtie rezultāti par maizes paraugiem ir savstarpēji salīdzināti.
AKRILAMĪDS, MASSPEKTROMETRIJA, MAJĀRA REAKCIJA, EKSTRAKCIJA, ATGŪSTAMĪBA, PRECIZITĀTE, KA Analysis of acrylamide in ray bred by liquid chromatography tandem-masspectrometry. M. Porozovs, scientific supervisor asoc. prof. P.Mekšs. Master thesis, 60 pages, 30 image, 12 tables, 24 literature source, without appendix. Latvian language.
Development of acrylamide analysis method in ray bred has been carried out and validation of main parameters has been provided. Analysis has been made by liquid chromatography tandem mass spectrometry. Choice principles of equipment parameters and analysis conditions for analysis of acrylamide in ray bred have been described in thesis. General validation parameters like selectivity, method precision, repeatability, recovery of extraction, calibration, limit of detection, lower limit of quantification have been evaluated. Analysis of at SIA „Lāči” produced and at home baked bred was carried out according the developed method and its validation. Obtained results about samples of bred have been compared.
ACRYLAMIDE, MASSPECTROMETRY, MALAR REACTIO