Dārzeņu ķīmiskā sastāva izvērtējums
Autor
Prieciņa, Līga
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Datum
2010Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Bakalaura darbā izvērtēta literatūra par dārzeņiem, to ķīmisko sastāvu un sastāvdaļu noteikšanas metodēm un par šo sastāvdaļu lomu veselīgā uzturā. Analizējot svaigus dārzeņus, noteikts C vitamīna, cukuru, cietes, pektīnu, nešķīstošo šķiedrvielu, fenola savienojumu saturs un fenola savienojumu antiradikālā aktivitāte. Ar titrimetriskām, gravimetriskām un spektrofotometriskām metodēm iegūti rezultāti par Latvijā audzētu un ikdienā pārtikā lietojamo dārzeņu sastāvdaļu daudzumu. In the Bachelor’s thesis literature about vegetables, their chemical composition, methods of determination of constituents and their role in healthy food was studied. Fresh vegetables were analyzed, determining vitamin C, sugars, starch, pectin, insoluble fibers, phenol compounds and antiradical activity of phenol compounds. Results about content of constituents in vegetables, grown in Latvia and used in everyday food, were obtained by methods of titrimetry, gravimetry, and spectrophotometry.