Metožu salīdzinājums policiklisko aromātisko ogļūdeņražu noteikšanai augu eļļās, izmantojot gāzu hromatogrāfiju-masspektrometriju
Author
Rozentāle, Irina
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Kukāre, Agnese
Date
2010Metadata
Show full item recordAbstract
Metožu salīdzinājums policiklisko aromātisko ogļūdeņražu noteikšanai augu eļļās izmantojot gāzu hromatogrāfiju - masspektrometriju. Rozentāle Irina, zinātniskie vadītāji: Ķīm. maģ., doktorante Agnese Kukāre, Prof., Dr. ķīm. Arturs Vīksna, Bakalaura darbs, 65 lappuses, 13 attēli, 21 tabulas, 46 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā.
POLICIKLISKIE AROMĀTISKIE OGĻŪDEŅRAŽI, BENZO(A)PIRĒNS, AUGU EĻĻA, GĀZU HROMATOGRĀFIJA, MASSPEKTROMETRIJA, CIETĀS FĀZES EKSTRAKCIJA, GĒLFILTRĀCIJA.
Darbā ir veikta policiklisko aromātisko ogļūdeņražu satura noteikšana rafinētā saulespuķu eļļā, izmantojot gāzu hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi. Tika izmantotas dažādas analizējamo paraugu sagatavošanas metodes un iegūtie rezultāti salīdzināti ar vērtībām, kas iegūtas, izmantojot laboratorijas akreditēto metodi PAO noteikšanai pārtikas produktos. Iegūtie rezultāti izvērtēti un statiski apstrādāti, ka arī veikti aprēķini cik katra izmantotā metode varētu izmaksāt.
Literatūras apskatā apkopota informācija par policikliskajiem aromātiskajiem ogļūdeņražiem, to saturu pārtikas produktos, cietfāzes ekstrakciju, gāzu hromatogrāfiju un masspektrometriju. Comparison of methods for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetable oils using gas chromatography – mass spectrometry. Rozentale Irina, supervisors: MSc, PhD student Kukare Agnese and Prof., Dr. Chem. Viksna Arturs. Bachelor work, 65 pages, 13 pictures, 21 tables, 46 literature references, 1 appendix. In Latvian.
POLYCYCLIC AROMATIC HYDROCARBONS, BENZO(A)PYRENE, VEGETABLE OIL, GAS CHROMATOGRAPHY, MASS SPECTROMETRY, SOLID PHASE EXTRACTION, GEL FILTRATION.
In a work polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) values in refined sunflower-seed oil were determined using gas chromatography – mass spectrometry. A number of sample preparation methods were applied and the results were compared with the values, received using in a laboratory accredited method for determination PAHs in food. The results of the work were evaluated, statistically processed and all the expenses of method was calculated.
In literature review information about the polycyclic aromatic hydrocarbons, its content in a food, solid phase extraction, gas chromatography and mass spectrometry was summarized.