• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lunasīna satura salīdzinājums bioloģiskajos un konvenciālajos laukos audzētos miežos

Thumbnail
View/Open
308-17266-Namniece_Jana_jn06011.pdf (639.6Kb)
Author
Namniece, Jana
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2011
Metadata
Show full item record
Abstract
Lunasīns ir 43 aminoskābju ķēdes peptīds, kuru sākotnēji atklāja sojas pupās, bet vēlāk arī miežos, kviešos un rudzos. Izmantojot šķidrās hromatogrāfijas/masspektrometrijas metodi, noteikts lunasīna saturs 22 Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā audzētās miežu šķirnēs un klonos. Mieži tika audzēti bioloģiskās un konvencionālās saimniekošanas laukos. Iegūtie dati liecina, ka lunasīna saturs dažādos genotipos atšķiras un atšķiras atkarā no miežu audzēšanas bioloģiskajos vai konvencionālajos laukos. Bioloģiskajos laukos novērota tendence, ka mieži sintezē vairāk lunasīna. Atslēgas vārdi: lunasīns, bioloģiski un konvencionāli audzēti mieži, ŠH-MS.
 
Lunasin is 43 aminoacid chain long peptide, that originally was found in soy beans but later in grains of barley, wheat and rye. Lunasin concentration in 22 barley varieties and clones, grown in the fields of State Priekuļu Plant breeding institute, was determined by liquid chromatography/ masspectrometry assay. The different genotypes of barley was grown in biological and conventional fields. The results show that the content of lunasin in different genotypes is different and the difference depends on the way how the corresponding genotype of barley has been cultivated- biologically or conventionally. There is a tendency of lunasin to be more synthesized in biologically grown barley. Key words: lunasin, biologically and conventionally cultivated plants, LC-MS.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/18339
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV