Veģetāra dzīvesveida ietekme uz vidi un gaļas patēriņu motivējošo faktoru analīze starp Latvijas iedzīvotājiem
Autor
Kozirenko, Dana
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Āboliņa, Kristīne
Datum
2011Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Viena no aktuālākām mūsdienu vides problēmām ir cilvēku radīta individuālā slodze uz vidi, no kuras vairāk nekā pusi veido pārtikas, tājā skaitā gaļas, patēriņš. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, kādi faktori ietekmē Latvijas iedzīvotāju gaļas patēriņu un izpētīt viņu zināšanas par gaļas ražošanas ietekmi uz vidi. Pētījuma rezultātā tika izdarīti secinājumi par galvenajiem faktoriem, kas ietekmē pētījuma dalībnieku gaļas patēriņu, un par pētījuma dalībnieku gatavību samazināt gaļas patēriņu, kā arī tika noteikta veģetārisma loma sabiedrības informetībā par vidi. Darba noslēgumā tiek doti priekšlikumi par iespējām samazināt gaļas patēriņu Latvijas sabiedrībā. Atslēgvārdi: ilgtspējīgs patēriņš, veģetārieši Latvijā, sabiedrības informētība par vidi, ilgtspējīga dzīvesveida integrēšana sabiedrībā One of the most topical environmental problems nowadays is environmental impact made by individual consumption. Individual food consumption, including meat consumption, makes more than a half of it. The aim of the Bachelor’s work is to investigate the main factors that influence meat consumption by Latvia’s inhabitants and to explore their knowledge of environmental impact caused by meat production. As the result of the study conclusions were made about the role of factors that influence meat consumption by participants of this study and about their readiness to reduce meat consumption. Besides, the role of vegetarianism in environmental awareness of society was estimated. In conclusion, some measures were proposed to reduce meat consumption by society of Latvia. Key words: sustainable consumption, vegetarians in Latvia, environmental awareness of society, integration of sustainable living in society