Apmaiņas attiecības "Zupas virtuvē"- bezmaksas siltā ēdiena izsniegšanas vietā Rīgā
Author
Krieķe, Līva
Co-author
Latvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
Advisor
Cimdiņa, Agnese
Date
2012Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba tēma ir „ Apmaiņas attiecības „Zupas virtuvē” – bezmaksas siltā ēdiena izsniegšanas vietā”. Bezmaksas siltā ēdiena izsniegšanas vietas jeb Zupas virtuves mazaizsargāto iedzīvotāju ēdināšanai ir salīdzinoši nesena prakse Latvijā, kas īpaši aktualizējās līdz ar strauju valsts ekonomisko recesiju. Darba mērķis – noskaidrot apmaiņas attiecību veidus starp Zupas virtuves apmeklētājiem un darbiniekiem. Darbā apmaiņas attiecības tiek skatītas trīs reciprocitātes veidu (vispārējās, līdzsvarotās un negatīvās) perspektīvā.
Bakalaura darba struktūru veido septiņas nodaļas. Pirmajā un otrajā nodaļā aplūkota sociālās apmaiņas teorija no ekonomikas antropoloģijas perspektīvas un Pjēra Burdjē kapitālu formas. Trešajā nodaļā aprakstīta pētījuma metodoloģija un raksturoti informanti. Pētījumā izmantota kvalitatīvā pētījumu metodoloģija, kas ietvera līdzdalīgā novērojuma, daļēji strukturēto interviju (n = 7) un atsevišķu gadījumu (n = 2) izpētes veikšanu. Ceturtā līdz sestā nodaļa veltīta veiktā pētījuma par apmaiņas attiecībām Zupas virtuvē – siltā ēdiena izsniegšanas vietā Rīgā – norises aprakstīšanai un rezultātu analīzei. Darba noslēdzošajā nodaļā izvērsta diskusija par pētījuma rezultātiem, apkopoti secinājumi un priekšlikumi turpmākai pētniecībai.
Bakalaura darbs satur 52 lapaspuses, 2 pielikumus, darba sagatavošanā izmantoti 41 literatūras un informācijas avoti.
Atslēgas vārdi: Zupas virtuve, sociālā apmaiņa, reciprocitāte, sociālais un kultūras kapitāls, līdzdalīgais novērojums, daļēji strukturētā intervija. Topic of my Bachelor thesis is „Transactions in a Soup Kitchen – Free Hot Meal Service in Riga”. Free hot meal places are relatively recent practice in Latvia, which became more popular with a rapid national economic recession. Aim of the research paper – to examine the forms of exchange relationships between Soup Kitchen visitors and employees. Within paper exchange relationships are seen in perspective of three kinds of reciprocity (general, balanced and negative).
Bachelor thesis is structured in seven chapters. First and second chapter of the paper characterizes the social exchange theory from perspective of economic anthropology and Pierre Bourdieu’ capital forms. The third chapter describes research methodology and informants. Qualitative research methodology is implemented within paper and includes participant observation, semi- structured interviews (n= 7) and case studies (n= 2). Fourth to sixth chapter is devoted to description of research process and data analysis of exchange relations within Soup Kitchen – place of hot meal service in Riga. In the final chapter discussion on research results is elaborated, conclusions and recommendations for further research are drawn.
The research paper consists of 52 pages, 2 annexes, 41 literatures and information sources.
Key words: Soup kitchen, social exchange, reciprocity, social and cultural capital, participant observation, semi-structured interview.