Skābpiena produktu piesārņojums ar S.aureus un to enterotoksīniem
Author
Straupe, Liene
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Nikolajeva, Vizma
Date
2011Metadata
Show full item recordAbstract
KOPSAVILKUMS
Govs piens un tā produkti bieži kalpo par stafilokoku izraisītās toksikozes avotu. Staphylococcus aureus ražo daudz dažādus enterotoksīnus, kuriem piemīt vemšanu izraisoša darbība un spēja izraisīt saslimšanas, apēdot enterotoksīnu kontaminētu pārtiku.
Šajā darbā tiek apskatītas koagulāzes pozitīvo Staphylococcus aureus mikroorganismu īpašības, pētīta S. aureus sastopamība pienskābos produktos un tā spēja veidot enterotoksīnus. Mērķa sasniegšanai tika ievākti 177 skābpiena produktu (krējuma, biezpiena un siera) paraugi no Rīgas tirgus no trīspadsmit dažādiem ražotājiem un salīdzināts kopējais enterotoksīnu gēnus saturošais baktēriju skaits ar koagulāzes pozitīvo S. aureus skaitu dažādos skābpiena produktos. Koagulāzes pozitīviem S. aureus izolātiem tika veikt raksturīgo enterotoksīnus kodējošo gēnu apskats.
Rezultātā tika atrasti 24 enterotoksīnu gēnus kodējoši paraugi (14% no 177) un noskaidrots, ka visizplatītākais enterotoksīnu tips dotajā produktu grupā ir SED (84%), retāk ir sastopams enterotoksīnu tips SEA (33%), bet SEC vispār netika atrasts.
Galvenais S. aureus saturošais produkts bija biezpiens (50%) un vislielākā enterotoksīnu tipu daudzveidība arī bija novērota biezpienā. Enterotoksīnu gēnus saturošo paraugu daudzums bija gandrīz vienāds krējumā (43%) un biezpienā (41%). Vismazāk koagulāzes pozitīvo S. aureus paraugu bija sierā (10%) un tajā tika atrasts viens enterotoksīnus kodējošo gēnu saturošs paraugs.
Atslēgvārdi: Staphylococcus aureus, enterotoksīni, skābpiena produkti. SUMMARY
The bovine milk and milk products often are the source of staphylococcal intoxication. Staphylococcus aureus produces a wide variety of enterotoxins, which have emetic activity and are able to cause illnesses if ingested with contaminated food. In current research are observed properties of Staphylococcus aureus, explored it’s prevalence in dairy products and ability to produce enterotoxins. To reach this aim, there were collected 177 samples from sour cream, curd and cheese from thirteen different manufacturers at Rigas’ market and made the comparison between enterotoxigenic samples and number of coagulase positive S. aureus samples in dairy foods. Isolated coagulase positive S. aureus was tested for enterotoxin encoding genes.
In total were found 24 enterotoxigenic samples (14% of 177) and it was established, that the most common enterotoxin type is SED (84%), then SEA (33%), and SEC was not detected.
A predominant S. aureus containing products was the curd (50%) and the biggest diversity of different types of enterotoxin genes also was in the curd. Number of enterotoxigenic samples was almost the same in the sour cream (43%) and the curd (41%). The smallest frequency of coagulase positive S. aureus occurrence was in cheese (10%) and there was found only one enterotoxigenic sample.
Key words : Staphylococcus aureus, enterotoxins, dairy products.