Vides ietekme uz mikro- un makroelementu saturu Latvijā audzētu vistu olās
Author
Gāga, Kristīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Vincēviča-Gaile, Zane
Date
2012Metadata
Show full item recordAbstract
Mikro- un makroelementu saturs pārtikas produktos atkarīgs no dažādiem faktoriem – izcelsmes, ieguves, apstrādes, uzglabāšanas. Bakalaura darbā pētīts elementu kvantitatīvais sastāvs vistu olās Latvijā. Ievākti 39 olu paraugi ar dažādu izcelsmi (no piemājas saimniecībām, bioloģiskajām saimniecībām un putnu fermām), kas analizēti ar pilnīgas atstarošanas rentgenfluorescences spektrometriju un atomabsorbcijas spektrometriju, nosakot 6 makroelementu (S, P, Mg, Na, Ca, K) un 11 mikroelementu (Zn, Fe, Cu, Ba, Se, Mn, Sr, Rb, Ni, Pb, V) koncentrācijas. Reģionāli vērtējot tika konstatēts, ka makroelementiem bagātāki ir olu paraugi no Zemgales. Potenciāli toksisko elementu klātbūtne vairāk vērojama piemājas un bioloģisko saimniecību, kā arī vasaras un pavasara sezonā ievāktos vistu olu paraugos, kas saistīts ar vides ietekmēm un putnu barību. Content of trace and major elements in food items is dependent on different factors: origin, production, processing, storage. Current study investigated element content of hen eggs produced in Latvia. 39 egg samples from domestic farms, biological farms and poultry farms were analyzed by total reflection X-ray fluorescence spectrometry and atomic absorption spectrometry for quantitative determination of 6 major elements (S, P, Mg, Na, Ca, K) and 11 trace elements (Zn, Fe, Cu, Ba, Se, Mn, Sr, Rb, Ni, Pb, V). Regional distinctions were discovered: egg samples from Zemgale were richest with major elements. Presence of potentially toxic elements were detected in egg samples from domestic farms and biological farms, also in egg samples collected in summer and spring, that can be connected with environmental impacts and feed specifics.