Show simple item record

dc.contributor.advisorSpuņģis, Voldemārsen_US
dc.contributor.authorLīkops, Oskarsen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:56:01Z
dc.date.available2015-03-24T08:56:01Z
dc.date.issued2013en_US
dc.identifier.other34770en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/26895
dc.description.abstractPētījums veikts, izmantojot skudru sugu Oecophylla smaragdina (Hymenoptera: Formicidae), lai pētītu skudru preferences pret dažādiem aminoskābju un cukura šķīdumiem. Pētījuma laikā veikti divi eksperimenti, pirmajā, izmantojot 13 skudru kolonijas un eksperimentu atkārtojot trīs dienas, un otrajā, izmantojot sešas skudru kolonijas, atkārtojot divas dienas. Katrā eksperimentā skudru kolonijām tika piedāvāti pieci dažādi šķīdumi. Šajā pētījumā pārbaudītas aminoskābes ar četrām dažādām ietekmēm uz kukaiņu garšas receptoriem. Konstatēts, ka ogļhidrātu garšas sajūtu stimulējošās aminoskābes ir ar visbūtiskāko ietekmi uz skudru preferencēm pret cukura un aminoskābju šķīdumiem. Iegūtos rezultātus potenciāli var izmantot, attīstot bioloģiskās augu aizsardzības metodes, kurās kā kontroles aģentu izmanto skudras. Iegūtie rezultāti liecina, ka ogļhidrātu garšas sajūtu izraisošajām aminoskābēm ir svarīga loma, nosakot skudru preferences pret dažādiem šķīdumiem.en_US
dc.description.abstractThe study was conducted using a species of ant Oecophylla smaragdina (Hymenoptera: Formicidae) to investigate the ant preferences for different amino acids and sugar solutions. During the study, two experiments were carried out, the first was with using 13 ant colonies, and the experiment was repeated for three consecutive days. In the second experiment six ant colonies were used, and it was repeated two consecutive days. In each experiment, ant colonies were offered five different solutions. In the first experiment, amino acid solutions were selected according to three types of amino acid effects on the insect taste receptors. In the second experiment amino acids for the solutions were selected based on the ground of literature available information on the occurrence of amino acids in nature and ant preferences to them. This study tested amino acids with four different effects on the insect taste receptors.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBioloģijaen_US
dc.titleAudējskudras Oecophylla smaragdina (Hymenoptera: Formicidae) cukura un aminoskābju šķīdumu preferences un to potenciāls augu bioloģiskajā aizsardzībāen_US
dc.title.alternativeWeawer ant (Oecophylla smaragdina (Hymenoptera: Formicidae) sugar and amino acid solution preferences: the potential for pest biological controlen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record