Egļu Picea abies ietekme uz augsnes īpašību izmaiņām bijušajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Taurenes apkārtnē
Author
Liepiņa, Līva
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Kasparinskis, Raimonds
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Daudzviet Eiropā, tai skaitā arī Latvijā, raksturīga iezīme ir lauksaimniecībā izmantoto zemju pamešana un aizvien biežāk notiek šo zemju dabiskā apmežošanās. Apmežošanās procesu nosaka vairāki vides faktori, bet trūkst informācija par apmežošanās ietekmi uz augsnes īpašību izmaiņām, ar to saistītajiem pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem.
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot egļu Picea abies ietekmi uz augsnes īpašību izmaiņām bijušajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Taurenes apkārtnē.
Šajā darbā ir apkopota informācija par dabas faktoru – biotisko un abiotisko- un antropogēnās darbības ietekmi uz pamesto lauksaimniecības zemju apmežošanās procesu.
Pētījuma rezultāti parāda, ka bijušo lauksaimniecības zemju apmežošanās ar egli rezultātā pēc 15 gadiem izmainās tilpummasa, ķīmiskās īpašības (kopējā organiskā oglekļa un slāpekļa saturs, katjonu Ca2+, Mg2+, K+, Na+, Fe2+, Al3+, Mn2+ koncentrācija), kā arī līdz ar egļu attīstību, tiek nomākts graudzāļu sakņu īpatsvars. In many places in Europe, including Latvia, characteristic tendency is former agricultural land abandonment and increasing natural afforestation. A number of different environmental factors determines process of afforestation, but there is a lack of information about the effects of afforestation on changes of soil properties, the associated positive and negative aspects.
The aim of thesis is to determine Norway spruce Picea abies impact on changes of soil properties in former agricultural lands in surroundings of Taurene.
In thesis is summarized information about nature – biotic and abiotic- and antropogenic factor influence on process of afforestation on abandoned agricultural land.
The result of reasearch shows that afforestation with spruce after 15 years on former agricultural land changes such soil properties as bulk density, chemical properties (content of total organic carbon and nitrogen, and concentration of cations Ca2+, Mg2+, K+, Na+, Fe2+, Al3+, Mn2+), as well, with the development of the spruce, proportion of cereal roots is inhibited.