Biežākie paasinājumu veicinošie faktori pacientiem ar atopisko dermatītu Ventspils novadā
Author
Ivane, Ilze
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Ančupāne, Ināra Marija
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Tēmas aktualitāte: Mūsdienās ar atopisko dermatītu slimojošo cilvēku skaits arvien pieaug, kas saistīts ar ģenētiskiem un dažādiem apkārtējās vides faktoriem. Šie faktori ietekmē atopiskā dermatīta paasinājumu biežumu un slimības izpausmju smagumu, kas skar ne tikai paša slimnieka, bet arī viņu ģimenes locekļu dzīves kvalitāti.
Darba mērķis: Noskaidrot biežākos paasinājumu veicinošos faktorus slimniekiem ar atopisko dermatītu Ventspils novadā.
Materiāli un metodes: Prospektīvs pētījums, kura ietvaros tika anketēti 100 slimnieki ar atopisko dermatītu vai viņu vecāki/apgādnieki. Pētījuma dalībnieki aizpildīja anonīmu anketu ar 11 jautājumiem. Darba praktiskā daļa notika Ventspils dermatovenerologu, ģimenes ārstu un pediatru prakses vietās. Datu apstrādei tika izmantota SPSS 22 (Statistical Package of the Social Sciences) datorprogrammas versija, bet anketu rezultātu attēlošanai – Microsoft Office Excel 2007 datorprogrammas versija.
Rezultāti: par visbiežāko veicinošo faktoru atzīmēja ādas sausumu, (50 atbildes), bieži atzīmēja pārtikas produktus (46 atbildes), biežu mazgāšanos (38 atbildes) un ziedputekšņus (32 atbildes). Pārtikas produkti kā atopiskā dermatīta veicinošs faktors, pieaugot vecumam samazinās, attiecīgi no 0-2 gadu vecuma – 69,2%, no 3-12 gadu vecuma – 38,2%, bet 13 un vairāk gadu vecuma – 37,5% (p=0,022). Ar atopisko dermatītu Ventspils novadā pārsvarā sāk slimot no 0-2 gadu vecuma grupā (56%) (p<0,001). 28% aptaujāto kādam no ģimenes locekļiem ir diagnosticēts atopiskais dermatīts. Vidējais niezes stiprums nedaudz izteiktāks ir sievietēm – 5,16 (SD ir 2,598).
Secinājumi: Ādas sausums ir biežākais paasinājumu provocējošais faktors slimniekiem ar atopisko dermatītu Ventspils novadā. Pārtikas produkti kā atopiskā dermatīta paasinājumu veicinošs faktors pieaugot vecumam samazinās, bet aeroalergēni – palielinās pētītajā populācijā. Ar atopisko dermatītu biežāk sāk slimot no 0-2 gadu vecuma grupā pētītajā populācijā. Emocionāls stress rada izteiktu niezi pētītajā populācijā. Lielākā daļa (69,6%) AD slimnieku, kuriem paasinājumus veicina pārtikas produkti, ievēro diētu, izslēdzot paasinājumu provocējošo faktoru, un 50% diēta paasinājumus atvieglo. Background: Nowadays people with atopic dermatitis is on the increase associated with a variety of genetic and environmental factors. These factors affect atopic dermatitis excarbation frequency and severity of desease manifestations, which affects not only patient, but also their families quality of life.
Objective: To find out more frequent exacerbations of the contributing factors in patients with atopic dermatitis in district of Ventspils.
Materials and Methods: A prospective study, within wich were surveyed 100 patients with atopic dermatitis or their parents/carers. Study participants filled out an anonymous questionnaire with 11 questions. The practical part was held in Ventspils dermatolovenerologist, family physicians and pediatrician practice areas. Proccesing of the data was used SPSS 22 (Statistical Package of the Social Sciences) and Microsoft Office Excel 2007 computer programs.
Results: Patients as the most common atopic dermatitis factor noted dry skin (50 anwsers). Many patients also noted food (46 answers), frequently washing (38 answers) and pollen (32 answers). Foods as atopic dermatitis promoting factor decreases when the age increases, respectively 0-2 age – 69,2%, 3-12 age – 38,2%, 13- and more age – 37,5% (p=0,022). With atopic dermatitis in Ventspils district mostly start getting sick from age 0-2 (56%)(p<0,001). 28% of responders have relative who is with diagnosed atopic dermatitis. Average itching strenght is slightly pronounced among women - 5,16 (SD ir 2,598).
Conclusion: Dry skin is most popular provoking factor among patients in Ventspils district. Foods as atopic dermatitis exacerbation contributing factor decreases as the age increases but an allergen - increase in the population studied. With atopical dermatitis mostly starts to get sick from age 0-2 in the population studied. Emotional stress causes pronounced itching in the population studied. Most (69,6%) AD patients, which have excerebation from foods, follow a diet which exclude provocative factor and 50% of them the diet relieve AD excerebations.