Mikro- un makroelementu saturs pārtikas kultūraugos Rīgas mazdārziņos
Author
Varakājs, Dāvis
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Vincēviča-Gaile, Zane
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Mikro- un makroelementu saturs ir nozīmīgs pārtikas kultūraugu (augļu, ogu un dārzeņu) uzturvērtības rādītājs. Vairāki ķīmiskie elementi (piemēram, As, Cd, Hg, Pb u.c.) ir zināmi kā vides piesārņotāji un arī var nonākt pārtikas kultūraugos no vides, tādējādi ietekmējot to drošību un kvalitāti. Elementu koncentrāciju var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, dārzeņu un augļu audzēšanas paņēmieni tādi kā mēslojuma un agroķīmijas izvēle, vides ietekmes – augsnes, ūdens, gaisa piesārņojums. Darba gaitā tika ievākti dārzeņu un ogu paraugi, kas audzēti mazdārziņos Rīgas teritorijā ar mērķi analizēt mikro- un makroelementu koncentrāciju. Paraugos tika noteikta makroelementu (K, Ca, Mg, Fe, Na) un mikroelementu (Zn, Mn, Cu, Pb, Cr, Cd) koncentrācija, izmantojot atomabsorbcijas spektrometriju. Paralēli tika veiktas mazdārziņu augsnes paraugu analīzes. Mikro- un makroelementu koncentrācija ir atšķirīgas dažādās lokācijas vietās, līdz ar to atšķiras arī elementu koncentrācija augsnē, dārzeņos un ogās. Content of micro- and macroelements is with no doubt a very important nutrition indicator for food crops (fruits, berries and vegetables). Certain chemical elements, i.e., As, Cd, Hg, Pb etc. are known as environmental pollutants and may as well harm the quality and safety of food crops. The concentration of elements can be affected by various factors, such as growing mode of crops, e.g., the choice of fertilizers and selection of used agrochemicals, as well as certain environmental impact – water, soil and air pollution. The aim of the study was to analyse samples of vegetables and berries grown in allotment gardens in Riga to detect the concentration of micro- and macroelements. Macroelements (K, Ca, Mg, Fe, Na) and microelements (Zn, Mn, Cu, Pb, Cr, Cd) in samples were quantitatively analysed using atomic absorption spectrometry. In addition, analysis of soil from allotment gardens was carried out. Micro- and macronutrients concentrations are different variety of the location, so that there is a difference element concentration in soil, in berries and in vegetables.