Sarkanā rauga rīsu ekstrakta preparātu aprites salīdzinājums un ietekme uz holesterīna līmeņa izmaiņām preparāta lietotāju vidū
Author
Anspoka, Daiga
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Saleniece, Kristīne
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Mūsdienās arvien vairāk pieaug saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām, un tam pamatā ir neveselīgs dzīvesveids, kā arī lipīdu vielmaiņas traucējumi. Riska faktoru novēršanā liela loma ir profilaktiskiem pasākumiem. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, cik plaši tiek patērēti uztura bagātinātāji ar sarkanā rauga rīsu ekstraktu un kā ir mainījušās to lietošanas tendences. Ar aptaujas anketu palīdzību iegūt informāciju par klientu profilu, kas lieto sarkanā rauga rīsu ekstraktu saturošos uztura bagātinātājus, noskaidrot, kā mainās klientu holesterīna līmenis, lietojot šos uztura bagātinātājus. Sarkanā rauga rīsu ekstrakta preparātu aprite pētījumā trijās Rīgas aptiekās, tika noskaidrots, ka „Aterin” pārdošana palielinājusies par 56,87 %, „Aterolip” pārdošana ir palielinājusies par 281,03 %, „Redasin” pārdošana ir samazinājusies par 21,74 %. Visbiežāk sarkanā rauga rīsu ekstraktu saturošos uztura bagātinātājus iegādājās sievietes (92 %). 72 % no visiem respondentiem bija vecumā no 41 – 60 gadiem. Aptiekas klientu profila analīze parādija, ka 76 % respondentu ir liekā svara problēmas un 62 % no visiem respondentiem nenodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm. Lietojot sarkanā rauga rīsu ekstraktu saturošos uztura bagātinātājus, 92 % respondentu holesterīna līmenis ir nedaudz vai būtiski samazinājies. 86 % jeb 43 respondenti neizjūt nekādas blakusparādības, kas varētu būt saistītas ar šo uztura bagātinātāju lietošanu. Nowadays, increasingly morbidity with heart and vascular diseases, and it is based on an unhealthy lifestyle, as well as the lipid disorders. The prevention of the risk factors play an important role in preventive measures. The aim of the Master's Work was to find out how widely consumed food supplements with red yeast rice extract, and how it has changed the trends. With the help of a questionnaire to obtain information about the customer profile, which used food supplements with red yeast rice extract, to find out how the customers cholesterol levels are changed, using these supplements. In study of red yeast rice extract preparations movement in three pharmacies in Riga, it was found that „Aterin” sales increased by 56.87 %, „Aterolip” sales increased by 281.03 %, „Redasin” sale has decreased by 21.74%. The most common red yeast rice extract containing dietary supplements are purchased by women (92%). 72% of all respondents were aged 41-60 years. The pharmacies customer profile analysis showed that 76% of respondents are overweight and 62% of all respondents do not engage in physical activity. Using red yeast rice extract containing dietary supplements, 92% of respondents cholesterol is slightly or significantly decreased. 86% or 43 respondents do not experience any side effects that could be related to the use of these nutritional supplements.