Show simple item record

dc.contributor.advisorZikmanis, Pēteris
dc.contributor.authorBroks, Renārs
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2017-07-02T01:07:45Z
dc.date.available2017-07-02T01:07:45Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.other60266
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/36200
dc.description.abstractBakteriālais levāns (BL) ir ekstracellulārs fruktozes polimērs ar ievērojamu tehnoloģisko potenciālu. Tā realizāciju veicina efektīvu producentu meklējumi un fermentācijas procesu optimizācija, bet kavē specifisku, precīzu un viegli īstenojamu BL noteikšanas metožu trūkums. Maģistra darbā, balstoties uz inulīna enzimātiskās noteikšanas metodi (K-RFUC, Megazyme), skaidroti dažādas izcelsmes endo- un ekso-inulināžu daudzumi, attiecības, reakcijas apstākļi (temperatūra, laiks), kas nodrošina BL pilnu hidrolīzi un kvantitatīvu noteikšanu. Modificētās K-FRUC metodes pārbaude BL standartšķīdumos un validācija ar standartpiedevu metodi producenta Gluconobacter nephelii kultūršķidrumos (BL atgūstamība 97,34±6,14%; p<0,05) apstiprina, ka tā ir precīza un pielietojama BL kvantitatīvajai analīzei.
dc.description.abstractBacterial levan (BL) is an extracellular fructose polymer with significant technological potential. Its realization is promoted by searches for efficient producers and an optimisation of fermentation processes but hampered by a lack of specific, precise and convenient BL determination methods. In the Master’s thesis, based on the inulin enzymatic determination method (K-FRUC, Megazyme), the amount and ratios of different origin endo- and exo-inulinases, reaction conditions (temperature, time) have been clarified, which ensure full hydrolysis and quantitative determination of BL. Verification of modified K-FRUC method in BL standard solutions and validation in producers culture Gluconobacter nephelii supernatants by the Method of Standard Additions (BL recovery 97,34±6,14%; p<0,05) confirmed that it is accurate and usable for a quantitative determination of BL.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectLevāns
dc.subjectInulīns
dc.subjectKvantitatīvā analīze
dc.subjectInulināzes
dc.titleBakteriālo levānu kvantitatīvās noteikšanas metodes izstrāde
dc.title.alternativeDevelopment of quantification method for bacterial levan
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record