Hloru saturošu liesmas slāpētāju noteikšana pārtikas produktos izmantojot gāzu hromatogrāfiju – tandēma masspektrometriju
Author
Ozoliņa, Marta
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Začs, Dzintars
Date
2019Metadata
Show full item recordAbstract
Hloru saturošu liesmu slāpētāju noteikšana pārtikas produktos izmantojot gāzu hromatogrāfiju – tandēma masspektrometriju. Ozoliņa, M. Zinātniskais vadītājs Dr.ķīm. ZI “BIOR” vadošais pētnieks Začs D. Maģistra darbs. 42 lappuses, 7 attēli, 15 tabulas, 46 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota zinātniskā literatūra par dehlorānu grupas liesmas slāpētājiem, kas sevī ietver to fizikāli ķīmisko raksturojumu, toksiskumu un izplatību apkārtējā vidē. Literatūras daļā ir ietverts apkopojums par galvenajām paraugu sagatavošanas un instrumentālās analīzes metodēm, kas tiek izmantotas kvantitatīvi analizējot dehlorānus. Darbā ir veikta GC-MS/MS instrumentālās metodes optimizācija, kā arī paraugu sagatavošanas metodes izstrāde 8 dehlorānu grupas liesmu slāpētāju analīzei pārtikas produktos. Metodes pamatā ir savienojumu ekstrakcija no matricas, ekstrakta destruktīvā attīrīšana no lipīdiem un tālāka attīrīšana ar kolonnu hromatogrāfiju, izmantojot ar skābi modificētu silikagelu un bāzisko alumīnija oksīdu. Izstrādātajai metodei veikta validācija, lai metodi varētu pielietot dehlorānu analīzei pārtikas produktos. Izstrādātā metode ir pielietota 51 pārtikas produktu parauga analīzei. Determination of chlorinated flame retardants in food using gas chromatography – tandem masspectrometry. Ozoliņa, M. Supervisor Dr.chem. “BIOR” researcher Začs D. Course work. 42 pages, 7 pictures, 15 tables, 46 literature sources, 5 appendices. In Latvian. Scientific literature about dechlorane related flame retardants has been reviewed and their physiochemical properties, toxicity and distribution in environment are described. An overview about sample preparation and instrumental methods of dechlorane analysis has been made. An instrumental and sample preparation method for determination of 8 dechlorane class flame retardants in food products with GC-MS/MS has been developed. Sample preparation method is based on extraction of analytes from sample, destructive degradation of lipids in sample extracts and further purification by column chromatography with acidic silica gel and basic alumina sorbent. Method has been validated for dechlorane analysis in food products and used for analysis of 51 food product samples.