Rugosa grupas rožu hibrīdu bioloģiskā daudzveidība
View/ Open
Author
Sparinska, Anta
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Rostoks, Nils
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Pētījuma „Rugosa grupas rožu hibrīdu bioloģiskā daudzveidība” gaitā ar DNS testu palīdzību ir pārbaudīta rugosa hibrīdu šķirņu un pamatsugas iedzimtība, kā arī novērtēta izturība pret Diplocarpon rosaea izraisīto tumšplankumainību, pētīta antiradikālā aktivitāte, pigmentu daudzums un gaistošo savienojumu saturs un sastāvs dažādās auga daļās. Par modeļiem izvēlētas Nacionālajā botāniskajā dārzā augušas Dr. agr. Dzidras Riekstas selekcionētās šķirnes un to vecākaugi.
Rugosa hibrīdi satur plašu spektru bioloģiski aktīvu vielu, kas nosaka lapu un vainaglapu krāsu un smaržu, tiem piemīt spēcīga antiradikālo aktivitāti. Augļi ir bagāti ar karotinoīdiem un askorbīnskābi. Līdz šim Rugosa hibrīdu ziedos un hidrosolos dominējošie gaistošie savienojumi ir citronelols, nerols, geraniols un feniletilspirts. Gan savvaļā izplatītā suga, gan dārzos audzētie rugosa hibrīdi ir daudzsološs bioloģiski aktīvo vielu avots. During study „Biological diversity in Hybrid Rugosa roses” inheritance of Hybrid Rugosa and the base-species was tested with DNA markers; the resistance against black spot caused by Diplocarpon rosaea was evaluated, the antiradical activity, quantity of pigments and content of volatile compounds was examined in different parts of the plants to determine the use of the species and its hybrids. For this purpose Hybrid Rugosa varieties bred by Dr. agr. Dzidra Rieksta and grown in the National Botanical Garden were chosen as models along with their parental varieties
R. rugosa contains a wide spectrum of biologically active ingredients which determine the colour and fragrance of leaves and petals. R. rugosa has been acknowledged for its biologically active properties and high antiradical activity. The hips are rich with carotenoids and ascorbic acid. The dominant volatile compounds in Hybrid Rugosa’s flowers and hydrosols are citronellol, nerol, geraniol and phenylethyl alcohol. Each cultivar has a different set of qualitative and useful characteristics