Show simple item record

dc.contributor.advisorSelga, Tūrs
dc.contributor.authorMukāne, Renata
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2020-07-01T01:07:28Z
dc.date.available2020-07-01T01:07:28Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.other75135
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/51638
dc.description.abstractPētījuma mērķis: Novērtēt drogu sagatavošanas un uzglabāšanas kvalitātes atbilstību Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām un pārbaudīt izveidoto mikroskopisko metožu universalitāti. Pētījuma metodes: Tēju drogās novērtēja šūnu dzīvotspēju, morfoloģiju, hloroplastu hlorofila fluorescenci un mikrobioloģisko piesārņojumu. Nozīmīgākie rezultāti un secinājumi: Neatbilstošos apstākļos ievāktas un uzglabātas, ka arī neatbilstošā temperatūrā dehidratētas drogās rodas kvalitātes īpašību un bioloģiski aktīvo vielu zudumi. Lai novērtētu drogu kvalitāti ir izveidots šūnu bioloģijas un mikroskopisko metožu kopums. Tas ļāvis novērtēt saimniecības ražošanas procesā sagatavoto drogu kvalitāti. Turpmākajos pētījumos vajadzētu optimizēt fluorescences novērtēšanas un rehidratēto paraugu kultivēšanas metodes. Atslēgas vārdi: Dehidratācija, šūnu dzīvotspēja, hloroplastu fluorescence, anabioze.
dc.description.abstractResearch purpose: To evaluate the quality compliance of World Health Organization guidelines of herbs preparation and storage and establishing the universal benefits of microscopic methods. Research methods: A tea herbs evaluated cell viability, chloroplast chlorophyll fluorescence and microbiological contamination. Key Findings and Conclusions: Herbs harvested and stored under inappropriate conditions, as well as herbs dehydrated inappropriately leads to their loss of qualitative properties and biologically active substances. A set of cell biology and microscopic methods has been developed to assess the quality of herbs. This allows to assess the quality of herbs prepared in the production process of the farm. Future studies should optimize fluorescence estimation and culture methods for rehydrated samples. Keywords: Dehydration, cell viability, chloroplast fluorescence, anabiosis.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectdehidratācija
dc.subjectšūnu dzīvotspēja
dc.subjecthloroplastu fluorescence
dc.subjectanabioze
dc.titleSarkana āboliņa, Moldāvijas pūķgalves un šaurlapu ugunspuķes drogu kvalitātes kontrole izmantojot konfokālo lāzerskenējošo mikroskopu
dc.title.alternativeQuality control of red clover, Moldavian dragonhead and rosebay willowherb plant using a confocal laser scanning microscope
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record