Show simple item record

dc.contributor.advisorRubins, Silvestrs
dc.contributor.authorVasilišina, Egija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2021-06-25T01:03:04Z
dc.date.available2021-06-25T01:03:04Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.other80971
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/54620
dc.description.abstractDARBA AKTUALITĀTE: Psoriāze ir hroniska iekaisuma slimība, kas skar ne tikai ādu, bet arī palielina risku rasties citām blakus saslimšanām. Šī slimība spēj radīt būtisku ietekmi uz pacientu dzīves kvalitāti, pacientiem ir aktuāli noskaidrot psoriāzes klīniskās gaitas modificējošos faktorus un ieviest tos savā ikdienā, tajā skaitā dzīves veida un diētas ieradumu izmaiņas. DARBA MĒRĶIS: Noskaidrot, kādi ir biežāk sastopamie uztura ieradumi pacientiem ar psoriāzi un uztura faktoru ietekmi uz psoriāzes klīnisko gaitu, kā arī uzzināt, vai iespējamā uztura faktoru ietekme ir aktuāla pacientiem ar psoriāzi. MATERIĀLI UN METODES: Pētījumā tika veikta pacientu anonīma anketēšana. Anketas aizpildīja 45 pacienti, kuriem ir diagnosticēta psoriāze. Iegūtie dati tika apkopoti MS Excel 2019 programmā un apstrādāti IBM SPSS Statistics 22.0 versijas programmā. REZULTĀTI: Pētījumā piedalījās 68,9% sievietes un 31,1% vīrieši. Vidējais vecums – 38,31 gadi; SD= 13,60. Pētījumā piedalījās 24,4% pacientu, kuriem anketēšanas laikā nebija neviena aktīva psoriāzes perēkļa un 75,6% pacientu ar aktīvu psoriāzi. Aktīvas psoriāzes grupā 55,9% pacientiem bija viegla slimības gaita un 44,1% pacientiem vidēji smaga/ smaga slimības gaita. Pētījumā tika noteikts, ka pacientiem ar citām blakus saslimšanām ir statistiski ticami lielāks ĶMI nekā pacientiem bez citām blakus saslimšanām (p= 0,01). Vērtējot konkrētu uztura faktoru lietošanas biežumu un psoriāzes aktivitāti, tika noteikts, ka neaktīvas psoriāzes grupā tiek statistiski ticami biežāk lietoti dārzeņi (izņemot nakteņu dzimtas dārzeņus) (p= 0,03) un zivis (p=0,02). Sakarība starp citu uztura faktoru lietošanas biežumu un psoriāzes aktivitāti, kā arī psoriāzes smagumu netika noteikta statistiski ticama. Biežākie psoriāzes klīniskās gaitas pasliktinošie faktori no pacientu personiskās pieredzes ir cukurs (68,9%), alkohols (64,4%), piena produkti (46,7%) un psoriāzes klīniskās gaitas uzlabojošie faktori ir D vitamīns (64,4%), zivju eļļa/omega-3 taukskābes (55,6%) un probiotiķi (53,3%). 91,1% pacientu uzskata, ka uzturs spēj ietekmēt psoriāzes klīnisko gaitu un līdz šim 31,1% pacientu ir ieviesuši savā uzturā izmaiņas, lai uzlabotu psoriāzes klīnisko gaitu. SECINĀJUMI: Pētījumā tika noteikts, ka neaktīvas psoriāzes grupā statistiski ticami biežāk tiek lietoti dārzeņi (izņemot nakteņu dzimtas dārzeņus) un zivis. Pacientiem ar psoriāzi ir aktuāla uztura faktoru ietekme un pastāv vēlme ieviest savā diētā izmaiņas, lai uzlabotu psoriāzes klīnisko gaitu.
dc.description.abstractTHE IMPORTANCE OF WORK: Psoriasis is a chronic inflammatory disease that affects the skin and increases the risk of developing different co-morbidities. The course of the disease has a great impact on the life quality of the patients, so it is crucial to distinguish the factors that can modify the clinical course of the disease, in order to create right changes in patients lifestyle and diet. PURPOSE OF THE RESEARCH: Define eating habits that are the most common among the population affected by the disease, find out the impact of nutrition on the clinical course of the disease and also defining if the nutrition factor is relevant for these patients. METHODS AND MATERIALS: The research was questionnaire based. 45 patients completed the questionnaire. Data were summarized using MS Excel 2019 and IBM SPSS Statistics 22.0. RESULTS: Participants of the research were 68,9% females and 31,1% males. The median age of the participants was 38,31 years; SD = 13,60. 24% of the participants had no active psoriasis plaque and 75,6% of the research participants had active psoriasis. From the group of active psoriasis 55,9% of the patients had mild course of the disease and 44,1% had moderate/severe course of the disease. It has been defined, that the patients with other co-morbidities have statistically significant greater BMI than the patients without other co-morbidities (p= 0,01). Evaluation of the used quantity of certain nutritional factors and psoriasis activity had shown that the usage of vegetables (except nightshades) (p= 0,03) and fish (p=0,02) in the inactive psoriasis group is statistically significantly greater. The correlation between other nutrition factor usage and psoriasis activity along with psoriasis severity had not been proven as statistically significance. The most common factors that provoke clinical deterioration of the disease is sugar (68,9%), alcohol (64,4%), dairy products (46,7%) but most common factors that improve clinical course of the disease are vitamin D (64,4%), fish oil/omega-3 fatty acids (55,6%) and probiotics (53,3 %). 91,1% of patients believe that nutrition is a crucial factor for changing clinical course of psoriasis for good and 31,1% of patients have made changes in their diet to improve the clinical course of psoriasis. CONCLUSIONS: The research had determined that patients from inactive psoriasis group have higher statistical significantly usage of vegetables (except nightshades) and fish. It is clear that for the patients of psoriasis nutritional factors and their effect on clinical course of the disease is an important matter as well as the patients wish to make changes in their diet, in order to improve clinical course of psoriasis.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectpsoriāze
dc.subjectuztura faktori
dc.subjectblakus saslimšanas
dc.subjectpsoriāzes aktivitāte
dc.titleUztura faktoru ietekme uz psoriāzes klīnisko gaitu
dc.title.alternativeInfluence of nutritional factors on the clinical course of psoriasis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record