Īso ķēžu taukskābju pētījumi bioloģiskajos šķīdumos, izmantojot gāzu hromatogrāfijas metodi
Author
Kapura, Viktorija
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2021Metadata
Show full item recordAbstract
Īso ķēžu taukskābju pētījumi bioloģiskos šķīdumos, izmantojot gāzu hromatogrāfijas metodi. Kapura V., Dr. chem., asoc. prof. Ida Jākobsone, Dr. chem., asoc. prof. Pēteris Mekšs. Maģistra darbs, 52 lappuses, 30 attēli, 10 tabulas, 39 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Pielāgojot literatūrā aprakstītas metodes, darbā izpētīti gāzu hromatogrāfiskās analīzes apstākļi, lai identificētu īso ķēžu taukskābes bioloģiskos paraugos. Eksperimentālajā daļā noteikta etiķskābes, propionskābes un butānskābes koncentrācija fermentācijas barotnēs ar gāzu hromatogrāfiju, detektēšanai izmantojot liesmas jonizācijas detektoru. Research of short-chain fatty acids in biological solutions using gas chromatographic method. Kapura V. Supervisors Dr. chem., asoc. prof. Ida Jākobsone, Dr. chem., asoc. prof. Pēteris Mekšs. Master work, 52 pages, 30 figures, 10 table, 39 literature references, 2 appendixes. In Latvian. Chromatographic conditions were selected to identify short-chain fatty acids by adopting methods described in literature. In the experimental part, the concentration of acetic, propionic and butyric acids in fermentation broth was determined using gas chromatography with flame ionization detector.