Pavārgrāmatu dizains Latvijā
Author
Vizule, Ieva
Co-author
Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Advisor
Plotka, Aivars
Date
2021Metadata
Show full item recordAbstract
Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības zinātņu nodaļas Mākslas profesionālā bakalaura studiju programmas 4. kursa studentes Ievas Vizules (Stud. apl. nr. iv17045) diplomdarba „Pavārgrāmatu dizains Latvijā” uzdevums ir izstrādāt brokastu pavārgrāmatas dizainu, balstoties uz darba teorētiskajā un pētījuma daļā gūtajām atziņām. Darba teorētiskajā daļā tika aplūkotas pavārgrāmatas kā atsevišķs literatūras žanrs, to nozīme un attīstība gadu gaitā, kā arī to veidi. Tam sekojot ar vēsturisko atskatu par pašiem pavārgrāmatu pirmsākumiem Latvijā līdz pat mūsdienām. Noslēdzošā teorētiskās daļas nodaļa ir veltīta pavārgrāmatu dizaina aspektiem, kur tiem analizēti tādas tēmas kā grāmatas atvēruma kompozīcija, vizuālā hierarhija, burtveidolu izvēle, vāka dizains u.c. Darba empīriskajā daļā tika aplūkoti un analizēti 21 dažādi Latvijā no 1795. gada līdz mūsdienām izdoti pavārgrāmatu paraugi. Darba pētnieciskais jautājums “Kādas pavārgrāmatu dizaina vizuāli stilistiskās iezīmes raksturīgas Latvijā izdotajām pavārgrāmatām laika posmā no 1795. gada līdz mūsdienām?” tika atbildēts darba nobeigumā, balstoties uz teorētiskajā un empīriskajā daļā gūtajām atziņām. Diplomdarba radošajā daļā tika izveidota brokastu recepšu grāmata ar nosaukumu „Receptes laiskiem brīvdienu rītiem”, kuras mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar plašāku brokastu ēdienu klāstu kā arī popularizēt ideju par brokastošanu kopā ģimenes lokā. Pavārgrāmata sastāv no autores ģimenes mīļākajām brokastu receptēm. The bachelor paper “Cookbook design in Latvia” of Ieva Vizule (student ID card no. iv17045) 4th year student of Professional Art’s bachelor study program in Faculty of Education, Psychology and Art in the University of Latvia studies, observes and analyzes Latvian cookbook history, design and visual aspects throughout the years. The theoretical part of the paper looks into the types of cookbooks in general and the meaning behind them. Then followed by a brief history development chapter and lastly - a chapter about cookbook design aspects and graphical techniques. The empirical part of the paper analyzes 21 different examples of Latvian cookbooks including book covers and layouts. Based on knowledge in theoretical and empirical parts of the paper, an answer to the research question “What are the visually stylistic features of cookbook design in Latvia in the period from 1795 to the present day?” is given at the end of the paper, in conclusion. The creative part of the paper consists of illustrated cookbook “Receptes laiskiem brīvdienu rītiem”, which aims to introduce the reader to a wider range of breakfast dishes as well as to promote the idea of having breakfast together with the family. The cookbook includes all the authors family’s favorite breakfast recipes.