Padomju laika pavārgrāmatas vizuālās stilistikas interpretācija atbilstoši 21.gs. tendencēm
Author
Malinena, Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Advisor
Muze, Agata
Date
2021Metadata
Show full item recordAbstract
Diplomdarba tēma ir “Padomju laika pavārgrāmatas vizuālās stilistikas interpretācija atbilstoši 21. gs. tendencēm”. Balstoties uz teorētisku un empīrisku pētījumu, darba mērķis ir izstrādāt moderna dizaina pavārgrāmatu padomju laika receptēm, iekļaujot fotogrāfijas. Teorētiskajā daļā tika pētīta un analizēta literatūra par ēdienu fotogrāfiju, pamatiem, fotostudiju, kompozīciju, ēdiena sagatavošanu un uzturēšanu fotografēšanas laikā, ēdiena fotogrāfiju apstrādi, kā arī pavārgrāmatu struktūru, papīru, iekšlapu izkārtojumu, vāka dizainu un burtveidoliem. Lai veiksmīgi realizētu darba mērķi, darba empīriskajā daļā pēc noteiktiem kritērijiem tika veikta padomju laika un 21. gadsimta pavārgrāmatu dizaina salīdzinošā analīze. Rezultātā tika noskaidrotas vizuāli stilistisko iezīmju atšķirības padomju un mūsdienu pavārgrāmatās, kas palīdzēja sasniegt darba mērķi – izstrādāt dizainu pavārgrāmatai “Aizmirstā vienkāršība virtuvē”. The the theme of the Diploma Paper is “Interpretation on Visual Stylistics of the Soviet-Era Cookbook According to the 21st Century Trends”. The goal of the Paper is to develop a cookbook of modern design of the Soviet era recipes, including photo images, based on theoretical and empirical research. Within the theoretical part literature on food photography, the basics, photo studio, composition, food preparing and maintenance during photo-session, processing of food photo images, as well as the cookbook structure, paper, layout of the inside pages, cover design and fonts was researched and analysed. In order to successfully implement the goal of the Paper, in the empirical part of the Paper comparative analysis of the Soviet era and the 21st century cookbook design was implemented according to the set criteria. As a result, the differences between visual and stylistic features in the Soviet and modern cookbooks were identified, which helped to achieve the goal of the Paper — to de-velop a design for the cookbook “The Forgotten Simplicity in the Kitchen”. Keywords: cookbook, photography, illustrations, visual stylistics.