Bioloģiski aktīvo vielu saturs ķirbjos
Author
Matajeva, Lauma Sintija
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2022Metadata
Show full item recordAbstract
Bioloģiski aktīvo vielu saturs ķirbjos. Matajeva L. S., zinātniskā vadītāja Dr. ķīm., asoc. prof. Jākobsone I. Bakalaura darbs 43 lapās, satur 9 attēlus, 15 tabulas, 3 pielikumus un 30 literatūras avotus. Latviešu valodā. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot bioloģiski aktīvo vielu saturu dažādu sugu un šķirņu Latvijā audzētos ķirbjos, kā arī to satura izmaiņas, uzglabājot tos saldētā un žāvētā veidā. Bakalaura darba ietvaros gravimetriski tika noteikts sausnes saturs, tieši reducējošo cukuru un saharozes daudzums ar Lufa – Šorla (Luff – Schoorl) metodi, kopējo fenola savienojumu saturs ar Folina – Čikolto (Folin – Ciocalteu) metodi, spektrofotometriski β-karotīna saturs ar modificēto I. K. Murri metodi un askorbīnskābes saturs, tieši titrējot ar jodu, dažādu sugu un šķirņu svaigos, saldētos un žāvētos ķirbjos. ĶIRBJI, SAUSNE, CUKURI, C VITAMĪNS, FENOLA SAVIENOJUMI, KAROTĪNI, GRAVIMETRIJA, TITRIMETRIJA, SPEKTROFOTOMETRIJA, SALDĒŠANA, ŽĀVĒŠANA Biologically active substance compounds in pumpkins. Matajeva L. S., supervisor Dr.chem.,assoc.prof. Jakobsone I. Bachelor’s thesis, 43 pages, 9 figures, 15 tables, 3 appendices, 30 literature reviews. In Latvian. The aim of the bachelor's thesis is to clarify the content of the biological active substances in pumpkins grown in Latvia of different species and varieties, as well as changes in their content when storing them in frozen and dried form. In the bachelor’s thesis, the moisture was determined by gravimetric method, sugars by Luff – Schoorl method, total phenolic content, using Folin – Ciocalteu reagent, β-carotene by spectrophotometric analysis with modified I.K. Murri method and ascorbic acid was determined by titration with iodine in fresh, frozen and dried pumpkins. PUMPKINS, MOISTURE, SUGARS, VITAMIN C, PHENOLIC COMPOUNDS, CAROTENE, GRAVIMETRY, TITRIMETRY, SPECTROPHOTOMETRY, REFRIGERATION, DRYING