Procianidīnu ekstrakcija no dzērveņu un aroniju izspiednēm, tās optimizācija un ekstraktvielu izdalīšana
Autor
Mežulis, Mārcis
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Vīksna, Arturs
Datum
2023Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Procianidīnu ekstrakcija no dzērveņu un aroniju izspiednēm, tās optimizācija un ekstraktvielu izdalīšana. BSc. chem. Mežulis M., zinātniskā darba vadītājs Dr. ķīm., prof. Vīksna A., konsultants Ph. D., Kļaviņš L., Maģistra darbs, 83 lappuses, 32 attēli, 12 tabulas, 114 literatūras avoti, 25 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir veikta dzērveņu procianidīnu ekstrakcijas optimizācija izmantojot 14 šķīdinātāju sistēmas un iegūtie dati apstrādāti ar statistikas programmu JMP SAS. Piemērotas sistēmas izvērtēšanā veica kopējo polifenolu, procianidīnu un antociānu kvantitatīvas analīzes, kā arī dažādas antiradikālās un antioksidatīvās aktivitātes noteikšanas metodes. 55% acetona ekstraktam izveidoja procianidīnu attīrīšanas metodiku izmantojot kolonnu hromatogrāfijas metodes. Izstrādātās ekstrakcijas un attīrīšanas metodes izmantoja procianidīnu ekstrakcijai no dzērveņu un aroniju izspiednēm, iegūtās frakcijas analizēja ar spektrometrijas, HPLC un FT‑ICR‑HRMS iekārtām. Extraction of procyanidins from cranberry and chokeberry pomace, its optimization and isolation of extractants. BSc. chem. Mežulis M., supervisor Dr. chem., prof. Viksna A., consultant Ph. D., Kļaviņš L., Master thesis, 83 pages, 32 figures, 12 tables, 114 references, 25 appendices. In Latvian. The optimization of cranberry procyanidins extraction using 14 solvent systems was carried out and the obtained data were processed with the statistical program JMP SAS. In the evaluation of a suitable system, quantitative analyses of total polyphenols, procyanidins and anthocyanins were performed, as well as different methods for the determination of antiradical and antioxidant activities. For the 55% acetone extract, a methodology for the purification of procyanidins using column chromatography techniques was established. The extraction and purification methods developed were used for the extraction of procyanidins from cranberry and chokeberry pomace and the resulting fractions were analysed by spectrometry, HPLC and FT-ICR-HRMS.