• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Safrāna (crocus sativus) auga aktīvo vielu salīdzinājums aptiekas produktos, to priekšrocības un pieejamība

Thumbnail
View/Open
305-108757-Krasovskis_Emils_ek20131.pdf (501.4Kb)
Author
Krasovskis, Emīls
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Goluba, Karīna
Date
2025
Metadata
Show full item record
Abstract
Sabiedrībai ir maz informācijas par (Crocus sativus) safrānu, un tas tiek uzskatīts par dārgāko garšvielu pasaulē, ko izmanto galvenokārt kulinārijā. Safrāns mazina trauksmi, uzlabo miegu, sirds veselību, novērš elpošanas problēmas, pasargā no neirodeģeneratīvām komplikācijām, palīdz gremošanas trakta traucējumu gadījumos. Bakalaura darba mērķis ir atrast un apkopot jaunāko informāciju par šī auga kā uztura bagātinātāja izmantošanu, kā arī uzzināt sabiedrības viedokli par produktu popularitāti un pielietojumu ikdienā. Lai izdarītu secinājumus, darbam ir jāizveido anketa; jāsalīdzina uztura bagātinātājos safrāna daudzums un to pieejamība aptiekās pēc Latvijas Uztura bagātinātāju saraksta, kā arī jāanalizē aptauja. Lielākoties sabiedrība to nelieto, bet nelielam skaitam respondentu vispieprasītākās no tiem ir “Depremin” kapsulas, bet lielākoties tas tiek lietots profilaktiski depresijas gadījumos.
 
There is small information available to the public about (Crocus sativus) saffron, which is considered the most expensive spice in the world and used in various culinary applications. Saffron reduces anxiety, amsonia, heart problems, prevents respiratory complication, protects against neurodegenerative illness, and improves digestive tract disorders. The aim is to find and collect the latest information on the use of the plant as a dietary supplement, as well as to learn public opinion about the product's popularity and daily use. The work involves creating a questionnaire; comparing the amount of saffron in dietary supplements and their availability from apothecary from the Latvian Dietary Supplement List; and analysing the survey. For the most part, the public does not use it, but among the minority of respondents who do, the most popular are "Depremin" capsules, and generally, those who use it do so mostly prophylactically against depression.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69782
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses [3602]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV