Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Rutaen_US
dc.contributor.authorZapaņonoka, Valērijaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T06:30:42Z
dc.date.available2015-03-24T06:30:42Z
dc.date.issued2011en_US
dc.identifier.other39744en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/15577
dc.description.abstractGlikoalkaloīdi ir sekundārie augu metabolīti, kuri var būt kaitīgi cilvēkam. Darba mērķis bija salīdzināt glikoalkaloīdu (α-solanīna un α-hakonīna) saturu 20 dažādās Latvijā audzētās 2010. gada ražas kartupeļu šķirnēs, kuri tika izaudzēti bioloģiskajos un konvencionālajos laukos. Glikoalkaloīdu daudzumu kartupeļos (Solanum tuberosum) noteicām ar šķidruma hromatogrāfijas (ŠH) – masspektrometrijas (MS) metodi. Salīdzinot α-solanīna un α-hakonīna daudzumus kartupeļos, tika secināts, ka glikoalkaloīdu daudzums biežāk ir augstāks kartupeļos, kuri tika audzēti bioloģiskajos laukos. Kaut arī dažām bioloģiskajos un konvencionālajos laukos audzētām kartupeļu šķirnēm glikoalkaloīdu daudzumi tikai nedaudz atšķiras. Bioloģiskajos laukos audzētos kartupeļos visaugstākais α-solanīna daudzums bija šķirnē „Agrie dzeltenie” (0,032 mg/g), un visaugstākais α-hakonīna daudzums bija klonā „S 01022-3” (0,031 mg/g). Konvencionālajos laukos audzētos kartupeļos visaugstākais α-solanīna daudzums bija šķirnē „Agrie dzeltenie” (0,053 mg/g) un arī visaugstākais α-hakonīna daudzums bija šķirnē „Agrie dzeltenie” (0,048 mg/g). Daudzās, gan bioloģiskajos, gan konvencionālajos laukos audzētās kartupeļu šķirnēs glikoalkaloīdu daudzums bija zemāks par 0,001 mg/g. Atslēgvārdi: α-hakonīns, α-solanīns, bioloģiskie lauki, glikoalkaloīdi, kartupeļi, konvencionālie lauki, šķidruma hromatogrāfija-masspektrometrija.en_US
dc.description.abstractGlycoalkaloids are secondary plant metabolites which can be harmful to humans. The purpose of the present study was to compare content of glycoalkaloids (α-solanine and α-chaconine) in 20 different potato varieties harvested in year 2010 from organic and conventional crop systems. Quantity of glycoalkaloids in potatoes (Solanum tuberosum) was determined by liquid chromatography (LC) - mass spectrometry (MS) method. Comparing the quantities of α-solanine and α-chaconine in potatoes, we concluded that content of glycoalkaloids were often higher in potatoes grown in the organic fields. However, differences of glycoalkaloid levels in some varieties of potatoes grown in organic and conventional fields are small. In potatoes harvested from organic fields the highest quantity of α-solanine was in variety ”Agrie dzeltenie” (0.032 mg/g), and the highest amount of α-chaconine was in clone “S 01022-3” (0.031 mg/g). In potatoes from conventional fields the highest quantity of α-solanine and α-chaconine was also found in variety ”Agrie dzeltenie” (correspondingly 0.053 mg/g and 0.048 mg/g). In many potatoes varieties grown in the both organic and conventional fields amount of glycoalkaloids was less than 0.001 mg/g. Keywords: α-chaconine, α-solanine, organic fields, glycoalkaloids, potatoes, conventional fields, liquid chromatography (LC) – mass spectrometry (MS).en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleGlikoalkaloīdu satura salīdzinājums bioloģiskajos un konvencionālajos laukos audzētos kartupeļosen_US
dc.title.alternativeComparison of glycoalkaloid content in potato grown in biological and conventional fieldsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record