Ergonomisko darba vides risku ietekme uz strādājošiem pārtikas ražošanas uzņēmumā un preventīvie pasākumi veselības veicināšanā
Автор
Oboļēvičs, Jevgēnijs
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Roja, Ženija
Дата
2012Metadata
Показать полную информациюАннотации
Ergonomisko darba vides risku ietekme uz strādājošiem pārtikas ražošanas uzņēmumā un preventīvie pasākumi veselības veicināšanā. Oboļēvičs J., zinātniskā vadītāja Dr.med., asoc. Prof. Roja Ž. Maģistra darbs, 77 lapas, 32 attēli, 41 tabulas, 25 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā.
Darbā veikta ergonomisko darba vides risku analīze uz strādājošiem pārtikas ražošanas uzņēmumā. Vispārējā darba vides riska novērtēšana veikta izmantojot Somijas Tamperes universitātes 5 baļļu matricu. Ergonomiskie riski novērtēti izmantojot slodzes galveno rādītāju metodes SGR-A un SGR-C, ātro ekspozīcijas kontroli (QEC metode), vienādojums rekomendējamās paceļamās masas limitam (NIOSH). Darbā tika veikts trokšņa un apgaismojuma riska novērtējums, izmantojot profesora V.Kaļķa matricas, pamatojot riska līmeni pēc Somijas 5 ballu sistēmas. Trokšņa riska novērtēšanai tika izmantots Apvienotās Karalistes Veselības un drošības biroja (Health & Safety Executive) kalkulators. Darba gaitā tika veikta darbinieku anketēšana un intervēšana. Tika noskaidrots kādi ergonomiskie un fizikālie darba vides riska faktori ietekmē pārtikas apstrādes uzņēmuma darbiniekus un veikta situācijas analīze. Nobeigumā sniegtas praktiskās rekomendācijas.
ERGONOMISKIE FAKTORI, PĀRTIKAS APSTRĀDE, FIZISKĀS PĀRSLODZES, TROKSNIS, DARBA POZAS, VIENVEIDĪGAS KUSTĪBAS Impact of ergonomic working environment risk to food manufacturing company’s employees and preventive measures for health promotion. Oboļēvičs J., Research adviser Dr.med., asoc. Prof. Roja Ž. Master’s thesis, 77 pages, 32 pictures, 41 tables, 25 reference sources, 2 annexes. In Latvian.
This thesis analyses ergonomic working environment risks for employees of a food production company. Working environment risks are assessed in general using the Finland's Tampere University 5-point matrix. Ergonomic risks are assessed using the method of load key indicators SGR-A and SGR-C, as well as quick exposure control (QEC method), equation for the weight lifting limit (NIOSH) is recommended). This thesis assessed noise and light risks applying the professor V.Kaļķis’ matrix based on the risk level by the Finland’s five-point system. To assess the noise risk, here was used the UK Health and Safety Executive calculator. Employees have been questioned and interviewed in the course of the study. The study established which ergonomic and physical work environment risk factors produce impact to a food-processing company's employees and analyzed this situation. Practical recommendations are provided in the conclusion.
ERGONOMIC FACTORS, FOOD PROCESSING, PHYSICAL OVERWORK, NOISE, WORKING POSTURES, MONOTONOUS MOVEMENTS