Fenola savienojumu saturs miežu šķirņu graudos
Автор
Ļeščinska, Ilona
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Дата
2013Metadata
Показать полную информациюАннотации
Fenola savienojumu saturs miežu šķirņu graudos. Darba autore: Ļeščinska I., zinātniskais vadītājs asoc. prof., Dr. ķīm. Jākobsone I., darba konsultants LU Ķīmijas fakultātes doktorante Bobere N. Maģistra darbs, 85 lappuses, 18 attēli, 18 tabulas, 71 literatūras avoti, 10 pielikumi. Latviešu valodā.
MIEŽI, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, ALKILREZORCĪNI, SPEKTROFOTOMETRIJA, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA
Graudaugu pārtikas produkti cilvēka uzturā aizņem ļoti nozīmīgu vietu, jo ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām, ko tie satur, mēs uzņemam gandrīz divas trešdaļas dienā nepieciešamo kaloriju. Sevišķi liela interese selekcionāru un uzturzinātnieku vidū mūsdienās ir par kailgraugu miežiem, kurus var lietot pārtikā, neveicot plēkšņu atdalīšanu. Miežu uzņemšana uzturā samazina holesterīna saturu asinīs, samazina risku saslimt ar vēzi un sirds slimībām. Visvertīgākās ir graudos bioloģiski aktīvās vielas, minerālvielas, vitamīni, fenola savienojumi.
Eksperimentālajā daļā tika pētīti Latvijā selekcionētie miežu graudu paraugi ar mērķi noteikt tajos: kopējo fenola savienojumu daudzumu un antiradikālo aktivitāti, izmantojot spektrofotometrijas metodi; alkilrezorcīnu saturu, izmantojot AEŠH-UV metodi. Phenolic compounds in different Sorts of Barley Grains. Author: Lescinska I., supervisor asoc. prof., Dr. chem. Jakobsone I., LU Chemical faculty PhD student Bobere N. Master’s paper, 85 pages, 15 figures, 18 tables, 71 literature references, 10 appendices. In Latvian.
BARLEY, PHENOLIC COMPOUNDS, ANTIRADICAL ACTIVITY, ALKYLRESORCINOLS, SPECTROPHOTOMETRY, HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY
Grain food products are the basis of human nutrition, as we intake nearly two-thirds of necessary daily requirement of caloricity with the carbohydrates and proteins from these products. Especially big interest for breeders and nutrition scientists today is for barley, which can be used in food, spelled without separation. The consumption of barley in the daily nutrition reduces cholesterol content in the blood, reduce the risk of cancer and heart disease. The most valuable in barley grains are biologically active substances, minerals, vitamins, phenolic compounds.
In the experimantal part we have examined the samples of barley grain, breed in Latvia, to determine: total content of phenolic compounds and their antiradical activity by spectrophotometry; content of alkylresorcinols by HPLC-UV.