Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorMuceniece, Rutaen_US
dc.contributor.authorKulvinska, Lauraen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T07:09:09Z
dc.date.available2015-03-24T07:09:09Z
dc.date.issued2010en_US
dc.identifier.other27206en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/18368
dc.description.abstractPētījumā salīdzinājām divas glikoalkaloīdu α – solanīna un α – hakonīna daudzuma noteikšanas metodes: augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju (AEŠH) ar ultravioleto (UV) detektoru un šķidruma hromatogrāfiju (ŠH) – masspektrometriju (MS). Salīdzinot abas glikoalkaloīdu noteikšanas metodes tika secināts, ka abas metodes ir vienlīdzīgi kvalitatīvas un efektīvas, taču ŠH-MS ir tehniski vienkāršāka un standatvielu uzņemtie spektri var tikt izmantoti atkārtoti bez iepriekšējas atkārtotas metodes validācijas. Ar AEŠH-UV novērojām eluēšānas laikā nevienmērīgu analizējamo vielu pīķu parādīšanos. Ar ŠH-MS metodi tika noteikts glikoalkaloīdu daudzums desmit dažādās Latvijā audzētās kartupeļu šķirnēs: „Agrie dzeltenie”, „Borodjankj rozavij”, „Brasla”, „Gundega”, „Imanta”, „Laura”, „Prelma”, „S01022-1”, „S01022-3” un „S99108-5”. No visām šķirnēm visaugstākais kopējais glikoalkaloīdu daudzums bija kartupeļu šķirnē „Agrie dzeltenie” (0,238 mg/g), viszemākais šķirnē „Borodjankj rozavij” un „S99108-5” (0,035 mg/g). Atslēgvārdi: glikoalkaloīdi, α – solanīns, α – hakonīns, kartupeļi, augsti efektīva šķidruma hromatogrāfija, šķidruma hromatogrāfija – masspektrometrija.en_US
dc.description.abstractWe comapred two assays for determination of glycoalkaloids α - solanine and α – chaconine: highly effective liquid chromatography (HPLC) with UV detector and liquid chromatography (LC) - mass spectrometry (MS). We found boths assays equally effective and efficient, however LC-MS is technically simplier and soectra of substances may be used without previous every time validation whereas with HPLC-UV assay floating eluation peaks were observed. The level of glycoalkaloids was determined with LC-MS method in the following variaties of potatoes grown in Latvia: ”Agrie dzeltenie”, ”Borodjankj rozavij”, ”Brasla”, ”Gundega”, ”Imants”, ”Laura”, ”Prelma”, "S01022-1 ""S01022-3 ","S99108-5”. The highest total quantity of glycoalkaloids was determined in potato „Agrie dzeltenie” (0.238 mg/g), but the lowest in the "Borodjankj rozavij" and "S99108-5” (0.035 mg/g). Key words: glycoalkaloids, α - solanine, α - chaconine, potatoes, highly effective liquid chromatography, liquid chromatography - mass spectrometry.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleGlikoalkaloīdu daudzuma noteikšana kartupeļosen_US
dc.title.alternativeDetermination of level of glycoalkaloids in potatoesen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige