Rapšu sēklu un rapšu raušu kvalitatīvais izvērtējums
Author
Vītols, Alvis
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Nakurte, Ilva
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Darba praktiskajā daļā ir veikta 10 Latvijā audzētu rapša šķirņu izpēte, lai noskaidrotu, kura no šīm šķirnēm ir piemērotākā pārtikas eļļas ieguvei. Darbā ir noteikts mitruma, eļļas un kopproteīna sastāvs rapšu sēklās. Rapšu raušos ir noteikts kopproteīna daudzums, lai novērtētu to atbilstību izmantošanai lopbarībā. No rapšu sēklām iegūtajai eļļai ir noteikts taukskābju sastāvs un pārbaudīts vai erukskābes līmenis rapšu eļļā nepārsniedz 2%, rapša eļļas taukskābju profils ir salīdzināts ar nerafinētu olīveļļu un nerafinētu saulespuķu eļļu. Rapšu sēklām ir noteikts 5 izplatītāko glikozinolātu sastāvs un pārbaudīts vai rapšu sēklas nesatur kancerogēnos aflatoksīnus G1, G2, B1, B2. The theoretical part of this thesis contains a literature review about glicusinolates, fatty acids and aflatoxins, their effects on health and maximal allowed concentration. The theoretical part also contains information about analytical methods which were used in this research.
The experimental part contains 10 analysis of Latvia grown canola seeds. The moisture, total proteins and oil content in canola seeds are determined. The total protein content is determined in rapeseed cake. Fatty acids profile is determined in canola oil and it is compared to crude sunflower seed oil and crude olive oil. Five most common glucosinolates are detected in canola seeds. The concentration of alatoxins B1, B2, G1, G2 in canola seeds are detected.