Anaerobos apstākļos augušu rauga šūnu rezistences pret dehidratāciju paaugstināšanas iespeju pētījumi
Autor
Kivriņa, Madara
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Rozenfelde, Linda
Datum
2013Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Darba mērķis ir izpētīt veidus kā paaugstināt anaerobos apstākļos augušu rauga šūnu izdzīvotību pēc to dehidratācijas, izmantojot paaugstinātu osmotisko spiedienu.
Darbā ir apskatīti literatūras dati par raugu šūnu uzbūvi, to dehidratāciju, anabiozi un osmotisko stresu. Aprakstīts eksperimentu plāns un metodes. Izpētīti un izanalizēti eksperimentu rezultāti.
Darba rezultāti rāda, ka augstāko anaerobi kultivēto rauga šūnu izdzīvotību var iegūt, osmotiskā spiediena iegūšanai lietojot ksilītu.
Darbā izmantotas 3 tabulas, 25 attēli, 27 literatūras avoti. Kopējais kursa darba apjoms sastāda 37 lapaspuses.
Atslēgas vārdi: raugs, dehidratācija- rehidratācija, osmotiskais spiediens, polioli, saharoze, NaCl The goal of the work is to explore ways how to increase resistance of anaerobically grown yeast cells after dehydration.
There is information from literature about yeast cell structure, drying process, anabiosis and osmotic stress. Experimental plan and methods are also described in the work and the results of the experiment have been analyzed.
The results show that the highest survival rate can be obtained by using xylitol.
There are 3 tables, 25 pictures, 27 sources of literature in the work. The work has 37 pages.
Keywords: yeast, dehydration–rehydration, osmotic pressure, polyols, sucrose, NaCl