Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorGrauda, Daceen_US
dc.contributor.authorLepse, Nikolaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:03:51Z
dc.date.available2015-03-24T08:03:51Z
dc.date.issued2008en_US
dc.identifier.other8706en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22487
dc.description.abstractKopējā cilvēku populācijā ar celiakiju slimo 1% pasaules iedzīvotāju. Celiakijas slimnieki uzturā nedrīkst lietot glutēnu saturošus produktus, t.s. kviešus. Aktuāli ir pētījumi par celiakijas rašanās cēloņiem un celiakijas slimniekiem piemērotu kviešu izveidi. Pasaulē tiek īstenotas kviešu uzlabošanas programmas, tāpēc īpaša uzmanība tiek pievērsta speltas kviešiem. Par lielāko speltas kviešu vērtību tiek uzskatīta to spēja kodēt ļoti specifiskas pazīmes, kas nosaka, ka speltas kvieši ir mazāk toksiski celiakijas slimniekiem. Šī darba mērķis ir pilnveidot in vitro metodes, kas paredzētas Latvijas klimatiskiem apstākļiem piemērotu kviešu selekcijas intensifikācijai, kā arī darbā tika pētīti celiakijas cēloņi un terapija, un specializētās bezglutēna pārtikas pieejamība Latvijā. Tika konstatēts, ka putekšņmaciņu kultūras metode veiksmīgi var tikt izmantota paātrinātai selekcijas materiāla iegūšanai no Latvijas kviešu šķirnēm. Atslēgvārdi: celiakija, speltas kvieši, dubultotie haploīdi.en_US
dc.description.abstractCeliac disease is common in 1% of the general population. Celiac disease patients cannot use gluten containing products, including wheat. Current researches are realized to study the causes of celiac disease and to develop a wheat variety suitable for celiacs consumption. Wheat improvement programmes are implemented, the interest about spelt wheat has renewed as a result of research. Spelt wheat is valuable because of its ability to encode specific characteristics, which determine spelt wheat reduced toxicity in celiac disease. The main goal of this study was to improve in vitro methods to intensify breeding of wheat, which is suitable for cultivating in Latvia. In this paper the causes and the therapy of celiac disease were studied, and the availability of specialized gluten-free food in Latvia was researched. It was established that the anther culture method can be successfully used to obtain doubled haploids from Latvian wheat varieties. Keywords: celiac disease, spelt wheat, doubled haploids.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleCeliakija – cēloņi un terapija, un putekšņmaciņu kultūru optimizācija Latvijas kviešu selekcijas intensifikācijaien_US
dc.title.alternativeCeliac disease – causes and therapy, and optimization of anther culture method for intensification of Latvian wheat varieties breedingen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige