Glutēna noteikšanas iespējas pārtikas produktos un to izejvielās
Author
Martinova, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Glutēna noteikšanas iespējas pārtikas produktos un to izejvielās.
Martinova L. zinātniskais vadītājs: Dr. ķīm., asoc. prof. I. Jākobsone; konsultante: LU ĶF doktorante Natālija Gailāne, Maģistra darbs, 43 lappuses, 5 tabulas, 15 attēli, 41 literatūras avoti. Latviešu valodā.
Darbā ir apkopota literatūra par olbaltumvielām t.i. glutēnu un tā noteikšanas iespējām ar ELISA metodi un augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju. Tika noteikts gliadīna un glutēna daudzums gan bezglutēna, gan glutēnu saturošos produktos. Veikta kvalitatīvā novērtēšana glutēna sastāvdaļām ar augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju.
OLBALTUMVIELAS, LABĪBAS GRAUDI, GLUTĒNS, CELIĀKIJA, ELISA METODE, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA Opportunities of gluten determination in food products and their raw materials.
Martinova L. Scientific supervisor: Dr. ķīm., asoc. prof. I. Jacobsone; Consultant: LU ĶF PnD student Natālija Gailāne; Master work, 43 pages, 5 tables, 15 figures, 41 literature sources. In latvian.
In this work is compiled literature about the protein – gluten and detection opportunities with ELISA test and high performance liquid chromatography. Was determined gliadin and gluten quantity in the gluten-free and gluten-containing products. Carried out, a qualitative assessment of gluten ingredients with high-performance liquid chromatography.
PROTEIN, CEREAL GRAINS, GLUTEN, CELIAC DISEASE, ELISA METHOD, HIGH-PERFOMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY