• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Glutēna noteikšanas iespējas pārtikas produktos un to izejvielās

Thumbnail
View/Open
300-42884-Martinova_Laura_lm09044.pdf (1.444Mb)
Author
Martinova, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Glutēna noteikšanas iespējas pārtikas produktos un to izejvielās. Martinova L. zinātniskais vadītājs: Dr. ķīm., asoc. prof. I. Jākobsone; konsultante: LU ĶF doktorante Natālija Gailāne, Maģistra darbs, 43 lappuses, 5 tabulas, 15 attēli, 41 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota literatūra par olbaltumvielām t.i. glutēnu un tā noteikšanas iespējām ar ELISA metodi un augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju. Tika noteikts gliadīna un glutēna daudzums gan bezglutēna, gan glutēnu saturošos produktos. Veikta kvalitatīvā novērtēšana glutēna sastāvdaļām ar augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju. OLBALTUMVIELAS, LABĪBAS GRAUDI, GLUTĒNS, CELIĀKIJA, ELISA METODE, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA
 
Opportunities of gluten determination in food products and their raw materials. Martinova L. Scientific supervisor: Dr. ķīm., asoc. prof. I. Jacobsone; Consultant: LU ĶF PnD student Natālija Gailāne; Master work, 43 pages, 5 tables, 15 figures, 41 literature sources. In latvian. In this work is compiled literature about the protein – gluten and detection opportunities with ELISA test and high performance liquid chromatography. Was determined gliadin and gluten quantity in the gluten-free and gluten-containing products. Carried out, a qualitative assessment of gluten ingredients with high-performance liquid chromatography. PROTEIN, CEREAL GRAINS, GLUTEN, CELIAC DISEASE, ELISA METHOD, HIGH-PERFOMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22914
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV