• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioloģiski aktīvo savienojumu saturs Latvijā selekcionēto miežu šķirņu graudos

Thumbnail
View/Open
300-43186-Austrina_Linda_ll09107.pdf (1.404Mb)
Author
Austriņa, Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Bioloģiski aktīvo savienojumu saturs Latvijā selekcionēto miežu šķirņu graudos. Darba autore: Austriņa, L., zinātniskā vadītāja Dr. chem., asoc. prof. Jākobsone, I. Maģistra darbs ķīmijā, 63 lappuses, 18 tabulas, 8 attēli, 68 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra darbā dots literatūras apskats par labības graudiem, par bioloģiski aktīvo savienojumu saturu labības graudos, par šo savienojumu analīzes metodēm. Eksperimentālajā daļā ir pētīti miežu graudi un to spirta – ūdens ekstrakti. Tajos tika noteikts kopējo fenola savienojumu saturs ar Folina–Čikalteo (Folin–Ciocalteau) metodi un noteikta antiradikālā aktivitāte izmantojot 1,1-difenil-2-pikrilhidrazila (DFPH), galvinoksila un 2,2`-azino-bis(3-etil-benzotiazolīn-6-sulfāta) (ABTS) brīvos radikālus, noteikts proantocianidīnu saturs un reducējošā aktivitāte. Miežu graudos noteikti mikro- un makroelementi ar atomabsorbcijas spektrometriju (AAS). MIEŽI, FENOLA SAVIENOJUMI, PROANTOCIANIDĪNI, MIKRO- UN MAKROELEMENTI, ANTIRADIKĀ
 
Evaluation of biologically active composition of barley grain cultivars grown in Latvia. Author: Austriņa L., supervisor: Dr. chem., asoc. prof. Jākobsone, I. Master’s work in chemistry, 63 pages, 18 tables, 13 illustrations, 68 bibliographic references. In Latvian. Master’s work reviews literature of biologically active composition of barley grain cultivars and methods of analysis has been studied. In the experimental section alcohol-water extracts were examined. The total content of phenolic compounds and their antiradical activity were determined using spectrophotometric method. Antiradical activity were determined using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DFPH), galvinoxyl and 2,2-Azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radicals. Reducing activity and proanthocianidins were determined too. Also micro- and macroelements were determined in the barley grain samples by Atom Absorption Spectrometry (AAS). BARLEY, PHENOLIC COMPOUNDS, PROANTHOCYANIDINS, MICRO- AND MACROELEM
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22920
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV