• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sabiedriskās ēdināšanas kultūras attīstība Pekinā no XX gadsimta sākuma līdz mūsdienām

Thumbnail
View/Open
306-42846-Zujeva_Ksenja_kz11039.pdf (1.006Mb)
Author
Zujeva, Kseņja
Co-author
Latvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
Advisor
Priede, Jānis
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Ķīniešu virtuve ir viena no pazīstamākajām un izplatītākajām visā pasaulē. Ķīniešu kulinārijas tradīcijas apvieno dažādus ēdienus no atsevišķiem Ķīnas rajoniem, kuri dažreiz atrodas pilnīgi pretējās klimatiskās joslās. Darbā tiek izskatīta Pekinas virtuve, tās īpatnības un vēsture, kā arī tradicionālo virtuves un ārzemju virtuves attīstība Ķīnas galvaspilsētā XX gadsimtā. Darba mērķis ir Ķīnas ēdināšanas tradīciju izpēte, ķīniešu virtuves piederumu apskate un Pekinas ēdināšanas attīstības novērošana. Darba galvenie jautājumi ir sekojoši. Kādi bija iemesli ēdināšanas kultūru attīstībai Pekinā? Kādi notikumi Pekinā mainīja sabiedriskās ēdināšanas kultūru un tradīcijas? Kāda bija ķīniešu attiecība pret ārzemju virtuves parādīšanās? Kāda ir ēdināšanas kultūru situācija mūsdienās?
 
Chinese cuisine is one of the best-known and wide-spread in the world. Chinese culinary tradition combines a variety of dishes from certain areas of China, which sometimes come from completely opposite climatic zones. This paper deals with Beijing cuisine, its characteristics and history, it also traces the development of the traditional cuisine into the moderno one and shows influences of international trends in China's capital city in the twentieth century. The aim of this work is the research of the food culture of Chinese nation, inspection on Chinese cooking equipment, kinds of food and the development of cuisine in Beijing. The main questions are: What were main reasons for the development of the modern food culture in Beijing? What events in Beijing changed its catering culture and traditions? What was the relative to foreign cuisine appearance in China? What food culture situation is there today?
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24285
Collections
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses [6363]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV