Lunasīna satura noteikšana graudaugos
View/ Open
Author
Antonovičs, Kaspars
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2012Metadata
Show full item recordAbstract
Lunasīns ir 43 aminoskābju ķēdes peptīds, kuru sākotnēji atklāja sojas pupās, bet vēlāk arī kviešos, rudzos un miežos.
Pētījuma mērķis bija meklēt vēl citus graudaugus, kuri satur lunasīnu un mēs izvēlējāmies pārbaudīt vai tritikāle sintezē lunasīnu. Papildus tam mēs mērījām lunasīna saturu Latvijā audzētos kviešos un rudzos, lai varētu to salīdzināt ar publicēto lunasīna saturu Korejā audzētos genotipos.
Izmantojot šķidrās hromatogrāfijas/masspektrometrijas metodi, noteicām lunasīna saturu Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta laukos audzētajos rudzos, kviešos un tritikālēs.
Mēs atklājām lunasīnu visos šeit pētītajos tritikāles genotipos. No pētītajiem graudaugu genotipiem tritikāle producē vislielāko lunasīna daudzumu. Noskaidrojām, ka Latvijā audzēti ziemas rudzu un kviešu genotipi producē peptīdu lunasīnu un, salīdzinot ar lunasīna saturu Āzijā audzētos graudaugos, lunasīna saturs ir līdzīgs gan Latvijā, gan Korejā audzētiem kviešiem un rudziem.
Atslēgas vārdi: lunasīns, ŠH/MS, tritikāle, rudzi, kvieši. Lunasin is 43 amino acid chain long peptide, that originally was found in soy beans but later in wheat, rye and barley. Our goal was to search for lunasin in triticale as earlier not studied cereal and to measure lunasin in winter wheat and rye to compare that with published values of lunasin content in cereals grown in Korea.
Lunasin concentration in winter wheat, rye and triticales varieties and clones, grown in the fields of State Priekuli Plant breeding institute was determined by liquid chromatography/ masspectrometry assay. We for the first time discovered lunasin in the all tested here triticale genotypes. Moreover, we found that triticale produces the greatest amount of lunasin from cereal genotypes studied as well as we demonstrate that winter rye and wheat genotypes also produce peptide lunasin in comparable amounts of that measured in Asian countries.
Key words: lunasin, LC/MS, trticale, wheat, rye.