• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioloģiski aktīvo vielu satura (daudzuma) un sastāva izvērtējums auzu graudos

Thumbnail
View/Open
300-42759-Olina_Madara_mo10029.pdf (1.707Mb)
Author
Oliņa, Madara
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Bioloģiski aktīvo vielu satura (daudzuma) un sastāva izvērtējums auzu graudos. Oliņa M., darba vadītāja Dr. ķīm., asoc. prof. Jākobsone I., Bakalaura darbs, 50 lappuses, 20 attēli, 3 tabulas, 36 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota informācija par bioloģiski aktīvām vielām, kas sastopamas auzu un citos graudos, un par šo savienojumu noteikšanas metodēm. Auzu ekstraktos spektrofotometriski noteikts kopējo fenola savienojumu saturs un antiradikālā aktivitāte, ar atomabsorbciometrijas metodi noteikts minerālvielu sastāvs un saturs dažādu šķirņu, atšķirīgos apstākļos audzētu auzu graudos. AUZU GRAUDI, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, MINERĀLVIELAS, SPEKTROFOTOMETRIJA, ATOMABSORBCIOMETRIJA
 
Evaluation of biologically active substance content (quantity) and composition in oat grains. Oliņa M., supervisor Dr. chem., assoc. prof. Jakobsone I., Bachelor’s thesis, 50 pages, 20 figures, 3 tables, 36 literature references, 3 appendices. In Latvian. Biologically active substances in oat and other grains, as well as their determination methods, has been studied. Total phenolic content and radical scavenging activity of oat grain extracts was determined by spectrophotometry, mineral content and composition was determined by atomic absorption spectroscopy in different oat grain varieties, grown under different conditions. OATS, PHENOLIC COMPOUNDS, ANTIRADICAL ACTIVITY, MINERALS, SPECTROPHOTOMETRY, ATOMIC ABSORPTION SPECTROSCOPY
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24907
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV