• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • русский 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Войти
Просмотр элемента 
  •   Главная
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • Просмотр элемента
  •   Главная
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • Просмотр элемента
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vides ietekme uz mikro- un makroelementu saturu Latvijā audzētu vistu olās

Thumbnail
Открыть
305-20505-Gaga_Kristine_kg09014.pdf (2.263Mb)
Автор
Gāga, Kristīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Vincēviča-Gaile, Zane
Дата
2012
Metadata
Показать полную информацию
Аннотации
Mikro- un makroelementu saturs pārtikas produktos atkarīgs no dažādiem faktoriem – izcelsmes, ieguves, apstrādes, uzglabāšanas. Bakalaura darbā pētīts elementu kvantitatīvais sastāvs vistu olās Latvijā. Ievākti 39 olu paraugi ar dažādu izcelsmi (no piemājas saimniecībām, bioloģiskajām saimniecībām un putnu fermām), kas analizēti ar pilnīgas atstarošanas rentgenfluorescences spektrometriju un atomabsorbcijas spektrometriju, nosakot 6 makroelementu (S, P, Mg, Na, Ca, K) un 11 mikroelementu (Zn, Fe, Cu, Ba, Se, Mn, Sr, Rb, Ni, Pb, V) koncentrācijas. Reģionāli vērtējot tika konstatēts, ka makroelementiem bagātāki ir olu paraugi no Zemgales. Potenciāli toksisko elementu klātbūtne vairāk vērojama piemājas un bioloģisko saimniecību, kā arī vasaras un pavasara sezonā ievāktos vistu olu paraugos, kas saistīts ar vides ietekmēm un putnu barību.
 
Content of trace and major elements in food items is dependent on different factors: origin, production, processing, storage. Current study investigated element content of hen eggs produced in Latvia. 39 egg samples from domestic farms, biological farms and poultry farms were analyzed by total reflection X-ray fluorescence spectrometry and atomic absorption spectrometry for quantitative determination of 6 major elements (S, P, Mg, Na, Ca, K) and 11 trace elements (Zn, Fe, Cu, Ba, Se, Mn, Sr, Rb, Ni, Pb, V). Regional distinctions were discovered: egg samples from Zemgale were richest with major elements. Presence of potentially toxic elements were detected in egg samples from domestic farms and biological farms, also in egg samples collected in summer and spring, that can be connected with environmental impacts and feed specifics.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/25838
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses [6025]

University of Latvia
Контакты | Отправить отзыв
Theme by 
@mire NV
 

 

Просмотр

Весь DSpaceСообщества и коллекцииДата публикацииАвторыНазванияТематикаЭта коллекцияДата публикацииАвторыНазванияТематика

Моя учетная запись

Войти

Статистика

Просмотр статистики использования

University of Latvia
Контакты | Отправить отзыв
Theme by 
@mire NV