Show simple item record

dc.contributor.advisorRubana, Ināra Māraen_US
dc.contributor.authorLībaže, Ingunaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:55:55Z
dc.date.available2015-03-24T08:55:55Z
dc.date.issued2009en_US
dc.identifier.other11874en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/26875
dc.description.abstractMaģistra darbs „Jauno sportistu uzturs treniņnometnes laikā”, Lībaže Inguna. Darba vadītājs Dr. Biol., prof. Rubana Inta Māra, 129 lappuses, 17 attēli, 35 tabulas, 66 literatūras avoti. Latviešu valodā. Mūsdienās arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta pusaudžu un jauniešu uzturam, kas ir priekšnosacījums pilnvērtīgai augšanai un attīstībai. 16-17 gadus veciem sportistiem ir paaugstinātas prasības pēc uzturvielām, jo ir jānodrošina organisma augšana un attīstība, enerģija darbam, kā arī, enerģijas atjaunošanās pēc fiziskās slodzes. Materiāli un metodes : pētījuma metode – kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums. Dati maģistra darbam tika iegūti BJSC „Daugavas Sporta Nams” B1 zēnu basketbola komandas treniņnometnes laikā Kandavā 2008.gadā no 28.jūlija līdz 5.augustam. Dati par nometnes laika ēdienkarti tika iegūti telefonintervijas veidā, intervējot treneri. Uztura novērtēšanai tiek izmantota dienasgrāmatas metode, kuras pamatā ir ēdienkartes pierakstīšana septiņu dienu periodā. Pētījuma mērķis : izpētīt 16-17 gadus vecu zēnu basketbolistu treniņnometnes laikā saņemtās ēdienkartes atbilstību veselīga uztura pamatprincipiem. Rezultāti liecina, ka diennaktī uzņemtais vidējais enerģijas daudzums (4918,86 kcal) bija pietiekams sportistiem ar mazāko un vidējo svaru, bet sportistiem ar lielāko svaru veidojās enerģijas deficīts. Vidēji diennaktī uzņemto olbaltumvielu daudzums (16,73%) bija atbilstošs jauno sportistu prasībām, ievērojot vecumu un paaugstinātās fiziskās slodzes apstākļus. Vidēji diennaktī uzņemto tauku daudzums (30,02%) bija nedaudz palielināts uz dzīvnieku izcelsmes piesātināto tauku rēķina. Vidēji diennaktī uzņemto ogļhidrātu daudzums bija nepietiekošs (52,94%). Treniņnometnes laikā jauno sportistu ēdienkartē netika pietiekamā daudzumā iekļauti augļi un dārzeņi, kā arī graudu produkti. Darbā tiek piedāvātas alternatīvas ēdienkartes, kas atbilst mērenības, dažādības un sabalansētības principam. Atslēgas vārdi: jaunie sportisti, enerģijas daudzums, enerģētikā vērtība, uzturvērtība, mērenība, sabalansētība, dažādība.en_US
dc.description.abstractThe title of present work is „The diet of young athletes during the training camp”, author – Lībaže Inguna. Supervisor - Dr. Biol., prof. Rubana Inta Māra, 129 pages, 17 figures, 35 tabeles, 66 information sources. In Latvian. Nowadays focus on diet of adolescents and teenagers has increased, which is a precondition of growth and development of full value. 16-17 year old athletes have high demands for nutrients, since it is necessary to ensure the body's growth and development, energy work, as well as energy regeneration after exercise. Materials and methods : The method of study - quantitative-sectional study. Data were obtained from the BJSC "Daugavas Sporta Nams” B1 boys' basketball team during the season camp Kandavā from july 28 until August 5, 2008. Data on the camp menu were obtained from interviewing coaches by phone. Nutritional evaluation of the diary method is used, based on menus, recording a seven-day period. Study objective : To investigate the menu of 16-17 year old boys during the basketball training camp compared with the basic principles of healthy diets. The results show that the uptake of the average daily amount of energy was enough for athletes of lowest and the average weight, but energy deficit developed for the athletes of the highest weight. Mean daily intakes of protein content (16.73%) was consistent with the requirements for the young athletes, taking into account the age and the increased physical load. Average daily intake of fat (30.02%) was slightly higher in saturated animal fat expense. Average daily intake of carbohydrate was not enough (52.94%). The diet of young athletes during the training camp did not include sufficient numbers of fruits and vegetables, and also - grain products. An alternative menu is offered in the paper, which corresponds to moderation, variety and balancing principle. Keywords: young athletes, energy input, energy value, nutrition, moderation, balance, diversity.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMedicīnaen_US
dc.titleJauno sportistu uzturs treniņnometnes laikāen_US
dc.title.alternativeThe diet of young athletes during the training campen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record