C vitamīna kvantitatīvais saturs Latvijā audzētos smiltsērkšķos
Автор
Obmačevska, Nataļja
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Krīgere, Līga
Дата
2014Metadata
Показать полную информациюАннотации
Teorētiski pētnieciskajā daļā tika analizēta literatūra par C vitamīna saglabāšanu pārtikas produktos un to nozīmi orgānismā, smiltsērkšķu vēsturi, to augu sugām, izpetītās zinātniskās publikācijas par smiltsērkšķu ķīmisko sastāvu un to bioloģiski aktīvo savienojumu fizioloģisko nozīmi, kā arī aprakstītas smiltsērkšķu izmantošanas iespējas, to pielietojums medicīnā un pieejamas Latvijā zāļu formas kurās sastāva ir smiltsērkšķi. Eksperimentāli pētnieciskajā daļā tika veikta C vitamīna kvantitatīva noteikšana smiltsērkšķu paraugos.
Darba hipotēze: Vai Latvijā audzētos smiltsērkšķos ir mazāks C vitamīna daudzums nekā citās pasaulēs daļās?
Atslēgas vārdi: SMILTSĒRKŠĶI, C VITAMĪNS, JODOMETRIJA, ŠĶĪDUMU STANDARTIZĒŠANA, TITRĒŠANA. In the theoretical research part was analyzed literature about role of the vitamin C in the body and it’s preservation in food, sea-buckthorn history, the most popular species of the plant, explored the scientific publications of sea-buckthorn physiological importance of biologically active compounds and chemical content as well as described sea-buckthorn possibilities for application, their opportunities of using in medicine and in Latvia available pharmaceutical forms which contains the sea-buckthorn. In the experimental research part was carried out quantitative determination of vitamin C in samples of sea-buckthorn.
The hypothesis: Is in Latvia grown sea-buckthorn have lower content of vitamin C than in other parts of the world?
Keywords: SEA-BUCKTHORN, VITAMIN C, IODOMETRIC, LIQUID STANDARDIZATION, TITRATION.