Uztura paradumu ietekme uz balss kvalitāti skolotājiem ar laringofaringeālo refluksu
Author
Strazdiņa, Tince
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Uztura paradumu ietekme uz balss kvalitāti skolotājiem ar laringofaringeālo refluksu. Strazdiņa T., zinātniskais vadītājs Mg.sc.sal. Strautmane D., zinātniskais konsultants asoc.prof. Jākobsone I.
Pētījums veikts ar mērķi noskaidrot vai pastāv saistība starp skolotāju balss kvalitāti un uztura paradumiem laringofaringeālā refluksa gadījumā. Lai sasniegtu mērķi, pielietoti vairāki instrumenti – Refluksa Simptomu Mērītājs, lai izvērtētu vai skolotājam ir palielināts laringofaringeālā refluksa risks, anketa Uztura paradumi ar mērķi noskaidrot skolotāju uztura paradumus; balss kvalitātes ierobežojuma rādītāja tests, lai izvērtētu skolotāju balss kvalitāti.
LFR ir būtiska problēma skolotāju vidū, jo 53% aptaujāto ir palielināts LFR risks. Subjektīvi balss traucējumi novērojami 18 dalībniekiem. Noskaidrots, ka pastāv saistība starp uztura produktiem un BKIR testa rezultātiem – lietojot konkrētus produktus vairākas reizes nedēļā vai katru dienu, palielinās balss traucējumu risks. The effect of food habits on voice quality of teachers with laryngopharyngeal refluxes Strazdina T., supervisor Mg.sc.sal. Strautmane D, scientific supervisor Associate Professor Jākobsone I.
The aim of the study was to find correlation between food habits and voice quality of teachers, who have an increased risk for LPR.
Methods used to reach the aim – Reflux Symptom Index to examine if the teacher has laryngopharyngeal reflux. The questionnaire Food habits to find out the teacher’s food habits. The Voice Handicap Index – a 30-item self-administered questionnaire to examine subjective voice disorders.
LPR is a significant problem among teachers, because 53% of respondents had an increased risk of LPR. Eighteen teachers already have voice disorders. Research proved that there is a statistically significant correlation between food and Voice Handicap Index results, the more you eat food, that should be avoided, the greater the score in VHI.