Show simple item record

dc.contributor.advisorNikolajeva, Vizmaen_US
dc.contributor.authorKalniņa, Laumaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-07-06T01:08:01Z
dc.date.available2015-07-06T01:08:01Z
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.other48562en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/29452
dc.description.abstractDarbā analizētas anaerobās fermentācijas gāzes, izmantojot automātisko metāna potenciāla mērīšanas sistēmu. Salīdzināta tehniskā un analītiskā glicerīna izmantošana par substrātu. Izmantojot automātisko metāna potenciāla mērīšanas sistēmu AMPTS II, tika reģistrēts ne tikai metāns, bet gan visu gāzu kopīgais tilpums, izņemot CO2, tādēļ veiktas papildus analīzes gāzu sastāva noteikšanai, izmantojot gāzu hromatogrāfiju – masspektrometriju. Noskaidrots, ka Enterobacter aerogenes nozīmīgi palielināja ūdeņraža saturu tehniskā glicerīna fermentācijas gāzēs. Analītiskā glicerīna fermentācijā tika iegūts par 37 līdz 211 % vairāk gāzes nekā tehniskā glicerīna fermentācijā līdzīgos apstākļos. Anaerobās fermentācijas process raksturots arī ar pH izmaiņām, ķīmisko skābekļa patēriņu un mikroorganismu kolonijas veidojošo vienību skaitu. Šajā darbā tiek sniegts arī teorētisks ieskats par metānu, tehnisko glicerīnu un gāzu analīzes metodēm.en_US
dc.description.abstractIn present study anaerobic fermentation gases were analyzed using automatic methane potential measurement system. The use of crude and analytical glycerol was compared as substrate. Using automatic methane potential measuring system AMPTS II, there was registered not only methane, but all volume of the common gases other than CO2. Further analysis to determine the gas composition was made using gas chromatography - mass spectrometry. It showed that Enterobacter aerogenes significantly increased hydrogen content of crude glycerol fermentation gases. From fermentation of analytical glycerol the obtained gas volume was higher by 37 to 211%, than crude glycerol in similar circumstances. Anaerobic fermentation was characterized with pH changes, chemical oxygen demand and microbial colony forming units. This work also provided theoretical insight on methane, crude glycerol and gas analysis methods.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBioloģijaen_US
dc.subjectfermentācijas gāzesen_US
dc.subjectAMPTSen_US
dc.subjecttehniskais glicerīnsen_US
dc.subjectmetānsen_US
dc.titleFermentācijas gāzu analīze izmantojot automātisko metāna potenciāla mērīšanas sistēmuen_US
dc.title.alternativeFermentation gas analysis using automatic methane potential test systemen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record