• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • русский 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Войти
Просмотр элемента 
  •   Главная
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • Просмотр элемента
  •   Главная
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • Просмотр элемента
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Garšvielu un garšaugu mikrobioloģiskais piesārņojums

Thumbnail
Открыть
301-49344-Fogele_Baiba_bf10003.pdf (2.029Mb)
Автор
Fogele, Baiba
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Nikolajeva, Vizma
Дата
2015
Metadata
Показать полную информацию
Аннотации
Pētīts garšvielu un garšaugu mikrobioloģiskais piesārņojums 20 dažādās garšvielās un garšaugos, kuri veidoja 60 paraugus. Paraugi iegūti no lielveikala ķēdes, tirgus. Tika noteikta Bacillus cereus, Clostridium perfringens, pelējumsēņu koncentrācija, Escherichia coli klātbūtne, B. cereus vemšanas toksīnu un diarejas toksīnus kodējošie gēni, kā arī hblC toksīnu producējošie B. cereus celmi. Veikta pelējumsēņu ģinšu identifikācija. Pētīta ūdens aktivitāte. Mērķis bija noteikt no dažādām tirdzniecības vietām iegūto garšvielu un garšaugu mikrobioloģisko piesārņojumu. Konstatēts, ka mikrobioloģiski vispiesārņotākie ir melnie pipari ar vislielāko B. cereus, C. perfringens koncentrāciju un ķimenes ar vislielāko pelējumsēņu koncentrāciju. Visizplatītākās pelējumsēnes - Aspergillus un Penicillium spp. Produktos no tirgus bija lielāka B. cereus un pelējumsēņu koncentrācija. Konstatēti četri gēni - 96% B. cereus celmu saturēja entFM, 94% nheA, 56% hblC, 42% cytK. 67% no B. cereus celmiem saturēja toksīnu hblC.
 
Microbiological contamination in spices and herbs was studied in 60 samples composed of 20 different spices and herbs. The samples were acquired from the market and a supermarket chain. The following were determined: Bacillus cereus, Clostridium perfringens mould concentration, the presence of Escherichia coli, B. cereus emetic toxin and diarrheal toxin coding genes, as well as, the hblC toxin-producing B. cereus strains. Identification of mould genera had been performed. Water activity was studied. The aim of the study was to determine the microbiological contamination in spice samples, collected from different points of sale. It was observed, that microbiologically the most polluted are black pepper, which showed the highest concentration of B. cereus, C. perfringens, as well as, caraway, that offered the most prominent mould concentration levels. The most common moulds - Aspergillus and Penicillium spp. Products acquired from the market presented higher levels of concentration of B. cereus and moulds. Four genes were found – 96% of B. cereus strains contained entFM, 94% nheA, 56% hblC, 42% cytK. 67% of B. cereus strains contained toxin hblC.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/30255
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Контакты | Отправить отзыв
Theme by 
@mire NV
 

 

Просмотр

Весь DSpaceСообщества и коллекцииДата публикацииАвторыНазванияТематикаЭта коллекцияДата публикацииАвторыНазванияТематика

Моя учетная запись

Войти

Статистика

Просмотр статистики использования

University of Latvia
Контакты | Отправить отзыв
Theme by 
@mire NV