Lignīnu degradējošo sēņu Lentinula edodes kultivēšana lignīnu saturošā vidē
Autor
Okmane, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Matjuškova, Nataļja
Datum
2015Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Darbā pētīta Lentinula edodes micēlija augšana lignīnu saturošās barotnēs, kas novērota piecos eksperimentos uz agarizētām barotnēm un trijos eksperimentos, inkubējot šķidrās barotnēs. Inkubācija +22°C, uz cietām barotnēm līdz 16 dienām, šķidrajās barotnēs līdz 28 dienām.
Pārbaudīta lignīna koncentrācijas, lignīnu saturošā materiāla apstrādes ietekme uz micēlija augšanas ātrumu, salīdzinošo blīvumu, morfoloģiju un lakkāzes aktivitāti.
Novērota komerciālā lignīna koncentrācijas 0.05% un 0.25% diametrālo augšanu veicinoša ietekme uz micēliju šķidrajās barotnēs. Novērota hidrolizētas lignocelulozes veicinoša ietekme uz micēlija diametra augšanu agarizētajās barotnēs. Lignocelulozi saturošajās šķidrajās barotnēs novērota lielākā lakkāzes aktivitāte.
Darbs izstrādāts LU Bioloģijas fakultātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedrā, Dr. biol., doc. Nataļjas Matjuškovas vadībā. Daļa darba izstrādāta LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtā, Dr. biol., doc. Nataļjas Matjuškovas vadībā. Effect of lignin containing environment on Lentinula edodes mycelial growth was studied in this work. Five experiments on solid media and three experiments in liquid media were carried out. Growth at +22°C on solid media was monitored for 16 days, in liquid media – 28 days.
Effect of lignin concentration and pre-treatment of lignocellulosic material on mycelial growth, it’s density, morphology and produced laccase activity was observed.
Results showed commercial lignin concentrations 0.05% and 0.25% to have mycelial diametric growth promoting effect in liquid media. Hydrolysed lignocelullosic material improved diametric growth of mycelia in solid media. Liquid media containing lignocellulose showed the highest laccase activity.
Bachelor’s work was developed in University of Lavia, Faculty of Biology and Biotechnology, in lead of Dr. biol., doc. Nataļja Matjuškova. Part of this work was developed in Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia, in lead of Dr. biol., doc. Nataļja Matjuškova.