Trans – taukskābju noteikšana pārtikas produktos izmantojot gāzu hromatogrāfiju
Author
Vītols, Alvis
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Mekšs, Pēteris
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Trans- taukskābju noteikšana pārtikas produktos izmantojot gāzu gromotogrāfiju. Vītols A. Zinātniskais vadītājs Dr. ķīm. Mekšs P., Maģistra darbs , 69 lappuses, 42 attēli, 12 tabulas, 39 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. Darba literatūras apskatā apkopota informācija par trans- taukskābju iegūšanu un izmantošanu pārtikas produktos. Apkopota informācija par trans- tauku ietekmi uz veselību. Literatūras apskatā apskatītas šobrīd visplašāk izmantotās trans- tauku analīžu metodes Darba praktiskajā daļā veikta metodes izstrāde un validācija trans- taukskābju noteikšanai, izmantojot gāzu hromotogrāfiju- masspektrometriju. Praktiski veikta 47 Latvijā nopērkamu pārtikas produktu taukskābju analīze, noteikts trans- taukskābju daudzums šajos produktos. Determinationof trans- fatty acid in food using gas chromotography. Vītols A, scientific advisors Dr. Chem. Mekšs Pēteris. Major thesis, 69 pages, 42 pictures, 12 tables, 39 literature references, 6 appendices. In Latvian. The theoretical part of this thesis contains a literature review about trans- fat production and use in food industry. Gathered information about trans- fat effects on health. The theoretical part of this thesis also contains mostly used trans- fat determination methods. In experimental part of thesis is developed and validated method for determination of trans- fatty acids in food using gas chromatography masspectrometry. Using developed method are analysed 47 in Latvia buyable food samples. Determinated total trans- fatty acid content in these samples.