Imidazolija grupu saturošu Brensteda skābju izmantošana biogēnu amīnu masspektrometriskai noteikšanai alkoholiskos dzērienos
Author
Kaibeļeva, Lada
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Podjava, Antons
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Darbā ir izstrādāta metode sešu biogēno amīnu masspektrometriskai noteikšanai alkoholiskos dzērienos. Metodes pamatā ir kompleksu veidošanās starp biogēniem amīniem un imidazolija grupu saturošu Brensteda skābi, kas nodrošina ātru un selektīvu analīzi bez parauga sagatavošanas. Darba gaitā ir izpētīta vairāku masspektrometra parametru ietekme uz biogēno amīnu kompleksu rašanos, un izvēlētas specifiskās MRM pārejas. Metodes aprobācijai izvēlēti un analizēti astoņi alkoholiskie dzērieni. The method has been developed for masspectrometric determination of biogenic amines in alcoholic beverages in this thesis. The method is based on the formation of complexes between biogenic amines and imidazolium-containing Brønsted acid, which provides fast and selective analysis without sample preparation. The influence of various masspectrometer parameters on the formation of the complexes has been studied and specific MRM transitions have been chosen in the course of the thesis. Eight alcoholic beverages have been chosen and analysed for the approval of the method.