Jūras vides kvalitātes kritēriju un pārtikas risku robežvērtību izstrāde, pamatojoties uz metālisko elementu (Cd, Cu, Hg, Pb un Zn )uzkrāšanās tendencēm Baltijas jūras un Rīgas līča zivīs
Author
Bite, Ivita
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Poikāne, Rita
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Jūras vides kvalitātes kritēriju un pārtikas risku robežvērtību izstrāde, pamatojoties uz metālisko elementu (Hg, Cd, Pb, Cu un Zn) uzkrāšanās tendencēm Baltijas jūras un Rīgas līča zivīs. Bite I., zinātniskie vadītāji pētniece Dr. Chem. Poikāne R. un Prof., Dr. Chem. Vīksna A. Maģistra darbs, 88 lapas, 23 attēli, 17 tabulas, 120 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika kvantitatīvi noteikts dzīvsudraba, kadmija, svina, vara, cinka un lipīdu saturs apaļo jūras grunduļu, asaru, mencu, reņģu un plekstu muskuļaudos atkarībā no vecuma, izmantojot atomu absorbcijas spektrometrijas metodes un gravimetriju. Zivju vecums tika noteikts izmantojot optisko mikroskopu. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par metālu elementu iedarbību uz cilvēka organismu un jūras organismiem, galvenajiem dabiskās emisijas un antropogēnās emisijas avotiem, metālu elementu bioģeoķīmisko apriti, kā arī zivju lipīdiem un to nozīmi barības ķēdē. Apkopota arī informācija par matemātiskajām aprēķinu metodēm jūras vides kvalitātes kritēriju un pārtikas risku robežvērtību izstrādei. BALTIJAS JŪRA, DZĪVSUDRABS, KADMIJS, SVINS, VARŠ, CINKS, ZIVJU LIPĪDI, VIDES KVALITĀTES STANDARTI. Quality criteria of marine environmental and food hazard treshold development, based on accumulation tendencies of metallic elements (Hg, Cd, Pb, Cu and Zn) in fishes of the Baltic Sea and the Gulf of Riga. Bite I., scientific supervisors Dr. Chem. Poikāne R. and Dr. Chem., prof. Vīksna A. Master’s thesis, 88 pages, 23 figures, 17 tables, 120 literature references, 5 appendixes. In Latvian. In this research work the content of mercury, cadmium, lead, copper, zinc and lipid in the muscle tissues of round goby, cod, Baltic herring, flounder and perch depending on fish age were quantitatively determined using atomic absorption spectrometry and gravimetry. Fish age was determined by optical microscope. Literature review summerizes information about the influence of metallic elements on human and marine organisms, about main natural and anthropogenic emission sources of metallic elements, the environmental cycle of metallic elements, as well as possible transition stages of metallic elements and sensibility of ecosystem. Information about mathematical calculation methods of quality criteria of marine environmental and food hazard treshold development were summarized. BALTIC SEA, CADMIUM, COPPER, MERCURY, LEAD, ZINC, FISH LIPIDS, ENVIRONMENTAL QUALITY STANDARDS.