Show simple item record

dc.contributor.advisorNikolajeva, Vizma
dc.contributor.authorSprīde, Arta
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2017-07-01T01:08:51Z
dc.date.available2017-07-01T01:08:51Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.other59920
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35178
dc.description.abstractMaģistra darbs tika izstrādāts mikrobioloģijas testēšanas laboratorijā SIA “J.S. Hamilton Baltic”. Latvijā ražotiem un vienam importa lūpu balzāmam tika veikta mikrobioloģiskā testēšana to lietošanas laikā un nelietotam produktam, kā arī noteikta to antimikrobiālās aizsardzības efektivitāte. Tika izvēlēti deviņi ražotāji, no katra ražotāja apmēram 10 lūpu balzāmi, kuri tika lietoti trīs reizes dienā divas nedēļas. Kopumā tika notestēti 90 lūpu balzāmi. Katram lietotājam tika ņemti roku nomazgājumi, lai salīdzinātu mikroorganismu skaitu lūpu balzāmos ar cilvēka higiēnu. Mikroorganismu skaits lūpu balzāmos to lietošanas laikā variēja robežās no 800-9000 KVV/g, raugi un pelējumsēnes sastādīja 1/5 daļu no kopējā mikroorganismu skaita. Tikai viena ražotāja lūpu balzāmos netika konstatēts neviens koagulāzes pozitīvais stafilokoks. Escherichia coli un Candida albicans katrā lietošanas reizē tika konstatētas vidēji vienā paraugā. No visiem testētajiem lūpu balzāmiem tikai divos tika konstatēta Pseudomonas aeruginosa. Četri no deviņiem lūpu balzāmiem neizturēja antimikrobiālās aizsardzības efektivitātes testu.
dc.description.abstractMaster’s thesis was developed in microbiological testing laboratory SIA “J.S. Hamilton Baltic”. Lip balms produced in Latvia and one imported lip balm was tested unused and during their use, also efficacy of antimicrobial protection was tested. Nine producers were chosen, 10 lip balms from each producer. Each lip balm was used three times per day during two weeks. 90 lip balms were tested. To compare microbial count in lip balms and on user hands, hand washes were taken from each user. Microbial count in lip balms was 800-9000 CFU/g during their use. 1/5 part from total count of microorganisms made yeasts and moulds. None coagulase positive staphylococcus was detected only in one producer lip balms. Average detected count of Escherichia coli and Candida albicans was one sample in each using time. From all tested lip balms Pseudomonas aeruginosa was detected only in two. Four from nine lip balms failed antimicrobial protection test.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectKosmētika
dc.subjectLūpu balzāmi
dc.subjectŪdens aktivitāte
dc.subjectMezofilie, aerobie mikroorganismi
dc.subjectRaugi un pelējumsēnes
dc.titleLatvijā ražotu lūpu balzāmu mikrobioloģiskais novērtējums to lietošanas laikā
dc.title.alternativeMicrobiological evaluation of lip balms produced in Latvia during their application
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record