Show simple item record

dc.contributor.advisorJermaka, Karīna
dc.contributor.authorVjatere, Sabīne
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2017-07-01T01:11:24Z
dc.date.available2017-07-01T01:11:24Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.other59261
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35599
dc.description.abstractŠī bakalaura darba nosaukums ir „Tradicionālā ķīniešu tējas kultūra Latvijā: vēsture, attīstība un perspektīvas”. Tajā atspoguļojas, ka autore pētīs Ķīnas tējas kultūras vēsturi un tējas lietošanas attīstību un iespējamām perspektīvām Latvijā. Iepazīstot citu valstu kultūru, ir vieglāk sarunāties gan ar ar vietējiem iedzīvotājiem, gan citu valstu augstām amatpersonām. Tādējādi kultūras zināšanas palīdz atstāt par sevi labu iespaidu un dibināt cilvēciskus un valstiskus kontaktus. Šis darbs un tajā iekļautais pētījums sniedz lasītājam noderīgu ieskatu vienā no Ķīnas tautas tradīcijām - tējas dzeršanas kultūrā. Darba mērķis ir izpētīt, vai Latvijas iedzīvotāji ir informēti par tējas dzeršanas sniegtajām priekšrocībām, kas tiek darīts un kas būtu jādara, lai šī tējas dzeršanas kultūra Latvijā izpelnītos atzinību. Galvenie uzdevumi šī darba izstrādes laikā ir: intervēt astoņus tējnīcu īpašniekus un tējas kultūras pārzinātājus Latvijā, lai iegūtu ieskatu, kāda ir latviešu interese un zināšanas par Ķīnas tējas kultūru, kā arī saņemtu ieteikumus, kas būtu jādara, lai tradicionālā ķīniešu tējas kultūra tiktu aktualizēta Latvijā; veikt aptauju starp Latvijas iedzīvotājiem, lai noskaidrotu, kādas ir viņu zināšanas, stereotipi un attieksme pret Ķīnas tējas kultūru; apkopot un salīdzināt iegūtās atbildes un rezultātus no intervijām un aptaujas, veikt secinājumus. Darba noslēgumā autore izdarīja šādus secinājumus: Latvijā ir ļoti maz cilvēku, kuri zina Ķīnas tējas kultūru, tomēr daudzi vēlas ar to iepazīties. Šobrīd Latvijā ir vērojams, ka tiek atvērtas aizvien jaunas tējnīcas, Latvijas pārstāvji turpina piedalīties starptautiskos konkursos un gūt izcilus rezultātus, kā arī ir nodibināta „Latvijas tējas biedrība” ar mērķi popularizēt tējas kultūru Latvijā. Šis bakalaura darbs sastāv no divām daļām, kur 1.daļā tiek apskatīta Ķīnas tējas un ceremonijas vēsture un attīstība, kā arī Ķīnas tēju šķirnes, bet 2.daļā tiek pētīta situācija Latvijā ar aptaujas un interviju palīdzību. Darba apjoms ir 48 lapaspuses.
dc.description.abstractThis bachelor’s thesis is entitled “Chinese Traditional Tea Culture in Latvia: History, Development and Perspectives”. As the title indicates, the authoress will research China’s tea culture’s history and the development of tea usage, and possible future perspectives in Latvia. Through exploring other country cultures, it becomes easier to discourse with locals and high ranking officials in different countries. Thus cultural knowledge aids in developing a good impression and acquiring humane and civil affiliations. This thesis and its research provides a useful insight in one of the Chinese nation’s traditions – the tea drinking culture. The objective of the thesis is to explore whether Latvia’s citizens are informed about the advantages of drinking tea, what is already being done and what more could be done to achieve an increased awareness of the tea drinking culture in Latvia. The main assignments completed in this thesis are: interviewing eight tea house owners and tea culture experts in Latvia, to gain an insight into the Latvians’ interest in and knowledge of China’s tea culture, as well as accumulate suggestions on what could be done to elevate the relevance of the traditional Chinese tea culture in Latvia; conducting a survey among Latvia’s citizens, to gain a better understanding of their existing knowledge, stereotypes and attitudes towards China’s tea culture; summarizing and comparing answers and results from the interviews and survey, reaching conclusions. At the end of the thesis, the authoress reached the following conclusions: there are very few people in Latvia who are currently educated about China’s tea culture, however, many want to know more. Evidently there is a growing trend of recently opened novel tea houses in Latvia, their representatives continue to participate in international competitions and gain excellent results, and also there is the established „Tea association of Latvia” whose main goal is popularizing the tea culture in Latvia. This bachelor’s thesis consists of two parts; the first part explores China’s tea and ceremony history and development, as well as the Chinese tea classification, and the second part investigates the current situation in Latvia through interviews and a survey. The number of pages in the thesis is 48.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĀzijas studijas
dc.subjectTēja
dc.subjectTējas kultūra
dc.subjectTējas vēsture
dc.subjectĶīna
dc.subjectLatvija
dc.titleTradicionālā ķīniešu tējas kultūra Latvijā: vēsture, attīstība un perspektīvas
dc.title.alternativeChinese Traditional Tea Culture in Latvia: History, Development and Perspectives
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record