Limitēta skābekļa apstākļos kultivēta rauga anhidrobioze un tās biotehnoloģiskie pielietojumi
Автор
Rozenfelde, Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Rapoports, Aleksandrs
Дата
2018Metadata
Показать полную информациюАннотации
Promocijas darba gaitā izvērtētas iespējas uzlabot raugu Saccharomyces cerevisiae kultivētu limitēta skābekļa apstākļos izturību dehidratācijas-rehidratācijas procesā. Izpētīta dažādu vielu - antioksidantu, cukuru, sāls, poliolu - iespējamā ietekme uz šūnu rezistences palielināšanu. Tāpat parādīta iespēja izmantot celulozi saturošu substrātu pēc furfurola izdalīšanas etanola sintēzei. Pētījumos noskaidroti apstākļi enzimātiskās hidrolīzes procesam un papildus priekšapstrādes izmantošanas efektivitāte glikozes iznākuma uzlabošanai, kā arī iegūtā hidrolizāta un dehidratēto raugu izmantošanas iespējas. Promocijas darbā novērotās likumsakarības raugu šūnu atbildes reakcijās uz inkubācijas priekšapstrādi izmantotas biopesticīdu producentu Pseudomonas aurantiaca fizioloģiskajai inženierijai. Atslēgas vārdi: Saccharomyces cerevisiae, anhidrobioze, bioetanols During doctoral thesis, there were examined ways to improve endurance of yeast Saccharomyces cerevisiae cultivated at oxygen limited conditions in the process of dehydration-rehydration. There were researched possible effects of various substances - antioxidants, sugars, salt, polyols - on increasing cell resistance. Also there has been shown a way to use cellulose-containing substrate after furfural extraction for ethanol production. Studies identified conditions for enzymatic hydrolysis process and the effectiveness of the use of additional pre-treatment to improve the outcome of glucose as well as possibilities of use of hydrolysate and dehydrated yeast. The observed regularities of yeast cell responses to incubation pre-treatment were used in physiological engineering of biopesticide producers Pseudomonas aurantiaca. Keywords: Saccharomyces cerevisiae, anhydrobiosis, bioethanol