Piparmētru lapu drogu kvalitātes kontrole izmantojot konfokālo lāzerskenējošo mikroskopu
Autor
Melbārde-Vāvere, Rūta
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Selga, Tūrs
Datum
2018Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Drogas kvalitāte ir saistīta ar auga kvalitāti pirms žāvēšanas, temperatūru dehidratācijā, un uzglabāšanas apstākļiem (WHO 2003). Makroskopiski un mikroskopiski ir iespējams izvērtēt kvalitātes kritērijus, kuri ir saistīti ar spēju šūnai izdzīvot dažādos apstrādes posmos (WHO 2011). Hipotēze ir pareizā temperatūrā žāvējot lapu drogu, šūnas nonāk anabiozes stāvoklī un pēc rehidratācijas proliferāciju nodrošinošā barotnē saglabā morfoloģiskās īpašības un vitalitāti Darba galvenie rezultāti pierāda, ka istabas temperatūrā žāvētas drogas ir anabiozē, paaugstinoties dehidratācijas temperatūrai, pieaug šūnas bojājumu skaits. Tas pierāda, ka konfokālo lāzerskenejošo mikroskopu ir iespējams izmantot, lai izvērtētu piparmētru tējas drogu kvalitāti. Good quality of a plant is associated with plant quality before drying, dehydration temperature, and storage conditions (WHO 2003). Microscopically and macroscopically, it is possible to evaluate the quality criteria that are related to the ability of the cell to survive in different stages of processing (WHO 2003). Hypothesis is - the dehydration of leaf at the right temperature, the cells will be in anabiosis state and retain their morphological properties and vitality proliferation after a rehydration. The main results of the work prove that the dehydrated tea at room temperature are in anabiosis, with increasing dehydration temperatures, the number of cell damage is increasing. This proves that a confocal laser microscope can be used to evaluate the quality of peppermint tea.